Herbestemming religieus vastgoed in Vlaardingen en het Zuiden

De beeldbepalende Grote Kerk van Vlaardingen krijgt een nieuwe bestemming als locatie voor de bibliotheek met horeca. Ook in Brabant en Limburg krijgen religieuze gebouwen een andere (woon)functie. 

Dit najaar ondertekenden de Protestantse Gemeente te Vlaardingen, de Gemeente Vlaardingen, Bibliotheek de Plataan en Stadsherstel Maassteden een intentieovereenkomst voor een onderzoek naar de herbesteming van de Grote Kerk. Recent hebben alle betrokken partijen gezamenlijk geconcludeerd dat een nieuwe invulling van de kerk als bibliotheek realistisch is en dat de stichting Stadsherstel Maassteden met de Protestantse Gemeente Vlaardingen een koopovereenkomst zal aangaan om op termijn het eigendom van de kerk over te dragen.

Uitreiking Geuzenpenning

De bibliotheek in de Grote Kerk moet een inspirerende plek worden voor ontmoetingen, presentaties, leer- en leesplezier, muziekvoorstellingen, maatschappelijke activiteiten en horeca, zo meldt Stadsherstel Maassteden. De kerk geniet daarnaast al landelijke bekendheid als de locatie waar de jaarlijke Geuzenpenning wordt uitgereikt aan mondiale strijders en organisaties voor democratie en tegen racisme en discriminatie. 

Hoge onderhoudskosten

Hoewel de kerkgemeente blij is met de wijze waarop het gebouw wordt ingevuld is de herbestemming niet uit luxe geboren. Al eerder heeft de Algemene Kerkenraad op advies van het College van Kerkrentmeesters het besluit genomen de Grote Kerk af te stoten vanwege het teruglopend aantal leden van de gemeente waardoor de hoge onderhoudskosten van de monumentale kerk steeds moeilijker te dragen zijn.

Stadsherstel Maassteden, Bibliotheek de Plataan en de gemeente Vlaardingen sluiten een samenwerkingsovereenkomst ter voorberiding van de restauratie van de kerk. In het eerste kwartaal van 2024 wordt de ontwerpfase opgestart. In voorbereiding daarop zal een onderzoek worden uitgevoerd naar de cultuurhistorische waarde van het huidige kerkinterieur en de verschillende restauraties en verbouwingen die hebben plaatsgevonden. In de plannen voor de nieuwe functie van de kerk is nadrukkelijk een actieve plek ingericht voor het monumentale Van Peteghem-orgel en wordt ook rekening gehouden met de inrichting van de ruimte en de akoestiek. 

Voormalig klooster

In het Limburgse Griendtsveen (gemeente Horst aan de Maas) heeft de lokaal actieve corporatie Woonwenz het leegstaande klooster gekocht. In het klooster, een Rijksmonument,  komen straks 4 huurappartementen en 2 studio’s die allemaal binnen de sociale huugrens vallen. 'Een uiterst belangrijke aanvulling op het betaalbare woningaanbod in dit kleine dorp', aldus Woonwenz. Recent is er daadwerkelijk met de restauratie begonnen. Woonwenz verwacht eind 2024 alles afgerond te hebben en de sleutels aan de nieuwe bewoners kunnen overhandigen.

Leegstaande pastorie

Ook de pastorie van de R.K. Parochie Heilige Willibrord Deurne in het Brabantse Liessel is recent verkocht. Na het vertrek van de laatste pastor in 2022 stond het gebouw leeg. Makelaar Van den Berk & Kerkhof begeleidde deze transactie namens de verkopers.