Helft kantoren Nederlandse overheid heeft nog geen label C

De Rijksoverheid trekt een lange neus naar de EU en zijn eigen burgers: meer dan de helft van de overheidskantoren hebben nog niet minimaal energielabel C.

Al jaren wordt de burger in campagnes opgeroepen korter te douchen, de thermostaat lager te zetten en zuinig te zijn met energie, zodat onze kinderen ook nog een leefbare planeet hebben. Onbekend tot nu toe was dat achter die campagnes ambtenaren zitten die hun dagen doorbrengen in tochtige, bouwvallige panden en verkrottende torens.  

Dat heeft Het Financieele Dagblad uitgevonden na vragen aan het het ministerie van Binnenlandse Zaken. Energielabel C is sinds 1 januari 2023 verplicht voor kantoren, nadat die regel in 2018 door Nederland was aangenomen. Kabinet-Rutte III voerde de regel in en nam daarmee uiteraard de verplichting op zich ook zijn eigen huisvesting aan te passen naar de nieuwe norm. Als een kantoor daar namelijk niet aan voldoet, zo werd erbij gezegd, mag het niet meer als kantoor worden gebruikt.

Ontruiming

Dus veel kantoren van Defensie en Rijkswaterstaat moeten met ingang van onmiddellijk worden ontruimd. Het FD kreeg te horen dat bij Defensie 541 van de 574 labelplichtige kantoren niet eens een energielabel hebben. Kantoren in gebruik bij de politie en het Rijksvastgoedbedrijf scoren beter, maar ook daar geldt eigenlijk dat veel ministeries, rechtbanken en belastingkantoren vandaag uiterlijk einde dag zouden moeten worden verlaten.

Voor de meeste overheidskantoren liggen er, zo weet het FD, inmiddels verduurzamings- of renovatieplannen klaar, zodat deze ‘uiterlijk in 2026’ wel aan de duurzaamheidseisen voldoen. Betekent dit een langdurige periode van thuiswerken voor duizenden ambtenaren?

'Treurig'

Nils Kok, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de universiteit van Maastricht en bekend van publicaties over het energielabel in onder meer ESB, spreekt in het FD van een ‘treurig beeld’: ‘Een overheid die zich niet aan haar eigen regels houdt, verliest zijn geloofwaardigheid richting de markt.’

Zo zou de overheid met zijn kantoren zelfs onder het landelijk gemiddelde zitten. Dat landelijke cijfer zegt namelijk dat 63% van de kantoren al label C heeft, de overheid haalt de 50% niet eens.