Heijmans schroeft winstverwachting voor 2021 op

Heijmans heeft over het derde kwartaal van 2021 zeer sterke projectresultaten geboekt bij licht lager volume in Q3. De bouw- en vastgoedonderneming verkocht onder meer 9% meer woningen in de eerste negen maanden van dit jaar. De winstverwachting voor het hele jaar wordt verhoogd.

Verder is de orderportefeuille in Q3 met €2 mrd op niveau en goed gespreid en blijft de cashpositie zich sterk ontwikkelen, blijkt uit de gepresenteerde cijfers. De onderliggende EBITDA 2021 stijgt naar minimaal €100 mln - inclusief de voorziening Wintrack II - bij vergelijkbare omzet.

Ton Hillen, CEO Heijmans: ‘De sterke operationele resultaten hebben zich in Q3 verder doorgezet. De projecten in uitvoering zijn onder controle en richting voltooiing zien we dat projectresultaten overwegend verbeteren. Dat vertaalt zich naar een verhoogde winstverwachting voor heel 2021. Het operationeel resultaat van Heijmans stijgt naar verwachting met minimaal 20% t.o.v. 2020 bij een vergelijkbare omzet. Ook op netto-basis verwacht ik een stijging, daar waar de belastingdruk in 2020 nagenoeg nihil was. Met name het onderdeel Infra levert dit jaar een uitstekende prestatie, mede doordat een aantal grotere werken succesvol wordt opgeleverd. De verdere professionalisering van ons risicomanagement stelt ons in staat bij tenders een goede balans te vinden tussen risicoacceptatie en verdienvermogen. De verbeterde resultaatsverwachting uit zich in een blijvend sterke cashontwikkeling.’

Vooruitkijkend toont het orderboek volgens Hillen een goede spreiding tussen grote en kleinere werken. ‘Branche-breed kijken we met belangstelling uit naar de contouren die het nieuwe kabinet ons geeft als het gaat om te nemen maatregelen op de woningmarkt en het urgente stikstofdossier. Op basis van de goede prestaties en het orderboek kijk ik met vertrouwen uit naar volgend jaar.’

Groei woningproductie
Bij Vastgoed is het aantal verkochte woningen van 1.581 in 2020 gestegen naar 1.721 dit jaar (t/m 31 oktober 2021). ‘De stijgende vrij op naam-prijzen stellen ons in staat om kostprijsstijgingen bij woningbouw op te vangen. De langere procedures ten aanzien van ruimtelijke ordening en het voortdurend bezwaar maken op vergunningen zetten echter druk op de woningproductie.’ Heijmans ging met chipmachinefabrikant ASML een duurzame samenwerking aan voor integraal onderhoud en beheer. Voor de Universiteit Leiden is de bouw op de Science Campus gestart.

Laatste nieuws

Evenementen