Halfjaar-ranking adviseurs: Dynamis nummer één in winkels

De distributiemarkt wordt vaak omschreven als een internationaal spel. Opvallend is dan toch dat lokale specialisten het in het eerste halfjaar uitstekend hebben gedaan, en het vaak beter doen dan de internationale partijen

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

De lokale specialisten verenigd in Dynamis meldden in het eerste halfjaar de meeste transacties in winkels, gevolgd door specialisten Creating Retail Parks en KroesePaternotte. Daarna volgt het rijtje internationale partijen, aangevoerd door Colliers, CBRE, Cushman & Wakefield en JLL.

Een opvallend fenomeen is dat de koek qua volume winkeltransacties steeds kleiner wordt – de opname vertoont een duidelijk dalende trend. Eerder schetste CBRE in een rapport dat de Nederlandse winkelmarkt zich op een kantelpunt bevindt en de komende jaren grote veranderingen zal laten zien. CBRE voorspelt zelfs dat per 2023 een kwart van de winkelmeters overbodig zal worden en getransformeerd moeten worden naar een andere functie.

Deze fundamentele verandering dwingt adviseurs na te denken over de aard van hun advies en zich te specialiseren. De opkomst van een partij als Creating Retail Parks, met een focus op grootschalig winkelvastgoed, is daardoor te verklaren. Een vergelijkbare partij is nieuwkomer Big Box Retail, die zich ook richt op grootschalige winkelruimte.

Horeca als specialisme
De opkomst van horecamakelaardij als specialisme kan niet los worden gezien van het tumult in de winkelmarkt. PropertyNL/Ventu Research publiceerde daarom vorig jaar voor het eerst een aparte ranking van horecamakelaars. Ook in het eerste halfjaar van 2019 komt Adhoc Horecamakelaars daar weer als nummer één naar voren. De markt groeit echter en het valt op dat vergeleken met een jaar geleden het gat met nummer twee, de partners in Dynamis, kleiner is geworden. Verder valt op dat horecamakelaardij vooral het domein blijft van (lokale) specialisten. Met uitzondering van CBRE hebben de internationale partijen geen deals gemeld in dit segment.