De gemeente Haarlemmermeer, Stichting Epilepsie Nederland (SEIN) en AM tekenen op 13 juli aanstaande gezamenlijk voor de gebiedsontwikkeling van landgoed Wickevoort in Cruquius.
Landgoed Wickevoort is gelegen tussen de plaatsen Heemstede, Hoofddorp en Haarlem. SEIN ondertekent als grondeigenaar de overeenkomsten met de gemeente Haarlemmermeer en AM met afspraken over financiën, doelstellingen, verantwoordelijkheden, de voortgang van de gebiedsontwikkeling, de duurzaamheidsambities en de sociale woningbouw. AM tekent daarnaast de ontwikkelingsovereenkomst met SEIN, waarin afspraken staan over de verdere gebiedsontwikkeling en grondafname van het gebied voor circa 750 woningen.
AM doet gehele grondexploitatie
De ontwikkelingsovereenkomst tussen SEIN en AM is een voortzetting op de samenwerkingsovereenkomst uit 2014, waarin woningcorporatie Eigen Haard toentertijd ook ondertekende. Omdat corporaties volgens de nieuwe Woningwet geen woningen in de vrije sector meer mogen ontwikkelen, draagt AM geheel de zorg voor de grondexploitatie en ontwikkeling van het gehele gebied met de ontwikkeling van circa 420 koopwoningen voor particulieren. Eigen Haard neemt kavels af van AM voor de ontwikkeling en realisatie van 230 huurwoningen in de sociale sector. Belegger Bouwinvest neemt 100 woningen in de vrije sector huur af. BAM Wonen is verantwoordelijk voor de realisatie.
Landgoed Wickevoort
Landgoed Wickevoort is een gebied van 57 hectare en biedt straks plaats aan zowel de zorg-, woon- en onderwijsvoorzieningen van SEIN als aan een compleet nieuw woongebied, inclusief voorzieningen voor Hoeve Wickevoort met stadslandbouw en groene recreatie. De combinatie van de nieuwbouwwijk en de bestaande voorzieningen zullen elkaar versterken. Door ook de zorglocatie van SEIN te laten integreren in de toekomstige woonwijk, ontstaat er een bijzondere dynamiek. De stadsboerderij is al volop in bedrijf en verzorgt biologische landbouw en een boerderijwinkel voor beperkte dagelijkse boodschappen en het onderhoud van de groenvoorzieningen in het gehele gebied.
Duurzaam wonen
Alle woningen zijn energieneutraal met een energieprestatie coëfficiënt (EPC) van 0,0, die wordt gerealiseerd door de voorziening van een duurzaam energiesysteem met een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Met dit systeem wordt de woning op duurzame wijze verwarmd, gekoeld en voorzien van duurzame elektriciteit. De 100 vrije sector huurwoningen zijn gemiddeld 125 m² en worden gevarieerd en kwalitatief hoogwaardig afgewerkt. Naast deze vrije sector huurwoningen worden ongeveer 230 sociale huurwoningen en circa 420 koopwoningen gerealiseerd.
Met het ondertekenen van de overeenkomsten wordt ook de bestemmingsplanprocedure gestart, die nodig is voor de ontwikkeling en realisatie van het plan.