HKU blijft in de Pastoefabriek

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft het huurcontract met Kadans Science Partner voor de Pastoefabriek in Utrecht per 1 september 2024 met vijftien jaar verlengd.

Het betreft een verlenging van ruim 7.000 m² kantoor- en onderwijsruimte in de Pastoe Fabriek gelegen aan Rotsoord 3A in Utrecht. De HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en media als een van de grootste kunsthogescholen in Europa. De onderwijsinstelling heeft acht gebouwen in beheer voor het kunstonderwijs aan totaal 4.400 studenten en omvat studierichtingen als Beeldende Kunst, Design, Muziek en Technologie, Games, Kunst en Economie, Media, Utrechts Conservatorium, Theater en Creative Transformation.

De Pastoe Fabriek

De voormalige meubelfabriek bood lang onderdak aan het wereldberoemde sixties designmerk Pastoe, met ontwerpers als Cees Braakman. Het gebouw behoort tot het cultureel erfgoed en heeft in 2016 een grondige renovatie ondergaan om het geschikt te maken voor meerdere huurders, waaronder de HKU.

De Pastoe Fabriek biedt nu ruimte voor de ontwikkeling van kennis, innovaties en creativiteit. Het is een plek waar cultuur, educatie en ondernemerschap samenkomen. Op de begane grond en de eerste verdieping heeft de HKU haar opleidingen en werkplaatsen op het gebied van beeldende kunst gehuisvest. Op de tweede verdieping bevinden zich diverse bedrijven die onder andere werkzaam zijn in vormgeving, (digitaal) ontwerp en communicatie. Tevens is er in de Pastoe Fabriek een horecagelegenheid gevestigd, de Pastoe Foodbar.

Community

Via de Pastoe Fabriek krijgen alle huurders toegang tot de groeiende Kadans community, op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Zo worden ontmoetingen en samenwerkingen gestimuleerd. De Pastoe Fabriek maakt deel uit van het internationale netwerk van Kadans, dat al meer dan 30 science parken en campussen in Europa met elkaar verbindt.