Groot Handelsgebouw breekt Top 10 kantoortransacties 2023 open

Rotterdam ontbrak vooralsnog in de Top 10 gebruikerstransacties bij kantoren in 2023. Dankzij het Groot Handelsgebouw (GHG) en haar nieuwe huurder SBM Offshore telt de Maasstad bij het scheiden van de markt toch mee bij de grote "kantorendeals". 

Energiebedrijf SBM Offshore gaat haar grootste kantoor in Nederland openen in het GHG. Met een oppervlakte van 7.896 m2 is dit op de valreep van 2023 de grootste office lease van Rotterdam van het jaar en landelijk gezien de tiende.

Eerder dit jaar koos ook al een andere grote speler op de energiemarkt, Q8, ervoor zijn Europese hoofdkantoor te vestigen in het monumentale gebouw.

Jamestown is sinds 2019 eigenaar van het 122.000m² grote gebouw dat inmiddels meer dan 450 bedrijven en kantoren huisvest. Eerder dit jaar vierde GHG jaar 70-jarig jubileum en maakte toen bekend de publieke functie van het pand in er te willen herstellen. 

Groene oase voor huurders

Daartoe haalde Jamestown bijvoorbeeld een paar jaar geleden het kunstproject ‘Collision Project’ vanuit New York naar het gebouw, werd met de opening van The Rooftop at GHG het dak afgelopen jaar weer opengesteld voor het publiek en is onlangs de expeditiestraat op de eerste etage omgetoverd tot Maaskantpark, een groene oase voor huurders midden in het gebouw.

Lees ook: Een kantoor waar je ook kind mee naartoe neemt

Naast GHG bestaat de Europese portefeuille van Jamestown uit vastgoed in het Amsterdamse Schinkelkwartier, Lissabon en Keulen. Jamestown heeft per 30 september 2023 $11,9 miljard aan vermogen onder beheer.

Monumentale bedrijfsgebouwen

De Amerikaanse vastgoedbelegger heeft zich gespecialiseerd in creatief hergebruik van monumentale bedrijfsgebouwen. Ook iconische locaties als Ghirardelli Square – aan de voet van de Golden Gate Bridge in San Francisco – en Collins Avenue in Miami Beach zitten in het portfolio. 

Bij de recente huurtransactie in GHG werd Jamestown bijgestaan door BRiQ en SBM is bijgestaan door Cushman & Wakefield.

Weten wat de grootste gebruikerstransacties bij kantoren in 2023 waren? Lees het exclusief in PropertyNL 12.