Groep Heylen ziet binnenvaart aan belang winnen

De beslissing om in Venlo een distributiecentrum bij de binnenhaven te realiseren laat zien dat logistiek beleggers meer oog krijgen voor het belang van de binnenvaart

Door Erik de Boer
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2017

Duurzaamheid dringt door in alle bedrijfstakken, dus ook bij logistiek. Vrachtwagens moeten van de weg, ten gunste van water- en railvervoer. Dat beseffen vastgoedinvesteerders nu ook. Gemeenten met een eigen inland- of barge terminal kunnen daarom nog vaker toenadering verwachten van logistiek investeerders.
De aanwezigheid van een terminal om de hoek is voor de Belgische Groep Heylen doorslaggevend geweest bij de investering in een nieuw distributiecentrum van 53 ha in Venlo. Niet op de geëigende hotspot Trade Port Noord, waar achter elkaar nieuwe DC’s verrijzen, maar op een locatie elders in de gemeente. Heylen bouwt het DC op het terrein van farmaceutisch bedrijf DPx, het vroegere DSM Andeno.

Gebruiker Broekman Logistics
Groep Heylen slaat de palen in de grond voor een distributiecentrum van ruim 53.000 m², dat in gebruik wordt genomen door Broekman Logistics. Ralph Caspanni, partner van Groep Heylen Nederland: ‘De locatie ligt op steenworp afstand van een barge terminal. Wij constateren dat transport via de binnenvaart belangrijker wordt vanwege de kosten en ‘green logistics’. En dat maakt deze plek voor ons interessant.’
In feite is het tegelijkertijd een revitalisatieproject van het terrein van de vroegere DSM-fabriek. Deze is het afgelopen jaar volledig ontmanteld en de grond is gesaneerd.
Dat is ook de achtergrond van het samenspel tussen de investeerder en de provincie Limburg. De provincie heeft voor € 12 mln de locatie van ruim 10 ha gekocht en geeft deze vervolgens in erfpacht uit aan Groep Heylen. De kosten van de sanering draagt Groep Heylen, maar dat is financieel haalbaar geworden dankzij de erfpachtconstructie waarin de provincie het gebruik van de grond heeft gegoten.
Het is inmiddels de tweede keer dat de provincie een samenwerking met de Belgische belegger in logistiek vastgoed aangaat. In 2015 is door de provincie een kavel van 21,5 ha aangekocht op bedrijventerrein Trade Port Noord in Venlo en in erfpacht uitgegeven aan Groep Heylen. Die heeft daarop een 14 ha groot distributiecentrum neergezet. Inmiddels is dit distributiecentrum grotendeels gerealiseerd en biedt het werkgelegenheid aan zo’n 850 werknemers.

Strategische locatie
Groep Heylen heeft in Broekman Logistics een partner gevonden die de campus gaat gebruiken voor logistiek en opslag van zowel ongevaarlijke als gevaarlijke stoffen. Het te bouwen DC zal voldoen aan de strengste en meest moderne veiligheidsnormen. De ontwikkeling wordt in fasen gerealiseerd en de werkgelegenheid zal parallel daaraan oplopen van 150 FTE naar uiteindelijk 300 FTE.
Broekman Logistics is meer dan 55 jaar geleden ontstaan in de Rotterdamse haven en is uitgegroeid tot een full-service logistiek dienstverlener met circa 800 medewerkers en vestigingen in Nederland, België, Polen, Tsjechië, China, India en Singapore.
Willem Jan van Amersfoort, managing director Warehousing & Distribution van Broekman, zegt: ‘De locatie in Venlo ligt op een strategische plek nabij Greenport, in het hart van Venlo’s multimodale transporthub. De barge terminal en railterminals liggen als het ware om de hoek van ons terrein. De gemeente Venlo heeft onlangs geïnvesteerd in de aanleg van een nieuwe rotonde op de Venrayseweg, zodat deze locatie beter en veiliger bereikbaar wordt. We verwachten het merendeel van het inbound volume via de barge terminal te vervoeren. De uitbreiding van de warehouse-capaciteit in Venlo is onderdeel van onze groeistrategie in Europa.’

Industriehaven Venlo
De investeringen van Groep Heylen vormen een belangrijke volgende stap in de verdere ontwikkeling van de Industriehaven Venlo. Het vastgoedbedrijf haakt hiermee bewust in op het toenemend belang van transport over water, een milieuvriendelijke en veilige manier van in- en outbound transport.
‘Met deze investering bevestigen wij ons vertrouwen in de ontwikkeling van de logistieke sector, meer bepaald in Nederlands Limburg. De actieve houding van zowel de provincie als de gemeente komt hierbij ten goede van het algemene ondernemersklimaat’, aldus Wim Heylen.

Containers per binnenschip
Op logistiek gebied is Nederland zeer aantrekkelijk voor Belgische logistiek beleggers en ontwikkelaars. Joost Uwents van WDP zei in het vorige magazine van PropertyNL dat de groei van WDP de komende tijd bijna volledig in ons land zal plaatsvinden. Hij heeft een forse groei van zijn portefeuille op het oog, van € 2,3 mrd ultimo juni naar € 3 mrd over drie jaar. België komt in zijn groeistrategie echter nauwelijks voor. Tegenover zeven ontwikkelprojecten in Nederland staat slechts één WDP-ontwikkeling in België.
Ook Uwents is zich bewust van de opmars van de binnenscheepvaart. Volgens hem gebeurt dat niet zozeer om redenen van duurzaamheid, maar vanwege de trend dat containers zo ver mogelijk in zee worden gelost en met binnenvaartschepen zo diep mogelijk het achterland in worden vervoerd. ‘Wij zitten liever daar met onze containerterminals’, aldus Uwents.
Er ligt over het land een steeds fijnmaziger wordend netwerk van inlandterminals en gemeenten als Tilburg zijn bereid in nieuwe faciliteiten te investeren. Jaarlijks vervoert de binnenvaart ongeveer 320 miljoen ton over de Nederlandse binnenwateren.