Greystar en ABP samen in betaalbare middenhuur

Pensioenfonds ABP -via vermogensbeheerder APG- en vastgoedbelegger Greystar steken samen minimaal € 420 miljoen in  betaalbare woningen voor mensen met sleutelberoepen. De eerste woningen worden gerealiseerd in Leiden. 

Pensioenfonds ABP, het pensioenfonds voor mensen die werken bij de overheid en in het onderwijs, is een joint-venture aangegaan met Greystar.Samen lanceren ze een nieuwe ontwikkelingsstrategie: Dutch Essential Housing Venture. ABP wordt bij deze samenwerking vertegenwoordigd door pensioenuitvoerder en -belegger APG. De samenwerking gaat gepaard met een eerste allocatie van € 420 miljoen. Daarmee kunnen circa 1500 woningen in Nederland worden gerealiseerd.

Gereguleerde huurprijs

Met de Dutch Essential Housing Venture wil ABP betaalbare woningen te realiseren voor mensen met een middeninkomen, mensen met sleutelberoepen zoals onderwijzers of politieagenten, en gepensioneerden. Ten minste twee derde van de woningen heeft een gereguleerde huurprijs (€1.200,00 per maand/prijspeil 2024).

Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP: 'ABP wil samen bouwen aan een goed pensioen in een leefbare wereld. Daarom hebben we ons ten doel gesteld in 2030 € 10 miljard met impact te beleggen in Nederland waarvan circa €5 miljard in woningen. Nederland heeft een woningentekort en dat ervaren onze deelnemers ook.'

Duurzaam en goed OV

De projecten in de Dutch Essential Housing Venture zullen voldoen aan specifieke criteria op het vlak van duurzaamheid. De woningen hebben minimaal energielabel A++ en een BREEAM-NL Excellent-certificering.  Daarnaast worden de woningen gebouwd op locaties met goede openbaar vervoersverbindingen. Bewoners kunnen rekenen op een hoogwaardige en duurzame woning, passende voorzieningen in de directe omgeving en on-site management gericht op gemak en een hoge bewonerstevredenheid.

Mark Kuijpers, Senior Managing Director Central Europe bij Greystar zegt: 'Deze Dutch Essential Housing Venture investeert Nederlands institutioneel kapitaal terug in belangrijke werkgelegenheidskernen in Nederland met als doel substantieel bij te dragen aan oplossingen voor de huidige problemen op de woningmarkt. Voor mensen met een middeninkomen zijn hoogwaardige en duurzame huurwoningen vaak niet toegankelijk omdat zij steeds vaker uit de zeer concurrerende huurwoningmarkt worden geprijsd, maar vanwege hun inkomen geen toegang hebben tot sociale woningbouw. Echte impact kan alleen worden bereikt als het juiste product voor deze doelgroep op schaal wordt geleverd.'

Eerste investering in Leiden

De Dutch Essential Housing Venture trapt af met de aankoop van een nieuwbouwontwikkeling van Ten Brinke Lubro Ontwikkeling BV met 780 hoogwaardige appartementen in Leiden. Dit zijn woningen met één, twee en drie slaapkamers en aanvullende collectieve voorzieningen. De bouw begint na de zomer, de oplevering is gepland in 2027 en wordt gerealiseerd door Ten Brinke Bouw.

Leiden kenmerkt zich door een relatief sterke bevolkingsgroei en een groot tekort aan betaalbare huurwoningen. Het is de thuisbasis van de Universiteit Leiden en het snelgroeiende Leiden Bio Science Park. Dit maakt de stad een aantrekkelijke woon- en werklocatie. Bovendien is het vanuit Leiden het slechts 10 minuten met de trein naar Den Haag Centraal, 35 minuten naar Rotterdam Centraal en 40 minuten naar Amsterdam Centraal.

Positie Vesteda

De samenwerking met Greystar doet niks af aan de rol van het ABP als groot-aandeelhouder in Vesteda, zo laat een woordvoerder desgevraagd weten. Afgelopen najaar werd nog een investering met Vesteda aangekondigd. Maar het bedrag dat ABP wil investeren in nieuwe woningen in Nederland is zo omvangrijk, dat samenwerking met meerdere partners wordt gezocht.