Google investeert € 1 mrd in Nederland

Google investeert een € 1 mrd in uitbreiding van het bestaande datacenter in de Eemshaven en de nieuwbouw van een datacenter op Agriport A7 bij Middenmeer.

Het bedrijf heeft meer inzicht gegeven in waar het in Nederland mee bezig is. Het bestaande serverpark in de Eemshaven in Groningen wordt nog verder uitgebreid, bovenop de uitbreiding daar die Google vorig jaar al had aangekondigd.

De bouw van het datacenter op het bedrijventerrein Agriport A7 bij Middenmeer in Noord Holland is al enkele maanden in volle gang. Eind vorig jaar werd de bouwvergunning verstrekt aan de internetgigant. In totaal heeft Google zeventig hectare grond gekocht.

Als het werk klaar is, rond 2020, zullen 350 mensen werken in Eemshaven, honderd meer dan nu. Het datacenter in Hollands Kroon bij Middenmeer biedt dan plaats aan 125 werknemers. Daarnaast heeft Google ongeveer 250 personeelsleden op zijn kantoor in Amsterdam. 

Hoog opgeleide medewerkers
Sinds 2016 heeft Google nu € 2,5 mrd in datacenters Nederland geïnvesteerd. Volgens Joe Kava, vicevoorzitter van de Google-afdeling voor datacenters, is buiten de VS Nederland het enige land waar Google meer dan één datatcenter heeft. Kava noemt als redenen dat Nederland een ’digitale voorloper’ is met goede voorzieningen en hoog opgeleide medewerkers. Bovendien zijn de beide locaties, in Noord-Holland en Groningen, volgens hem goed te beveiligen.

Google is niet de enige die zijn datacenter op Agriport A7 vestigt. Microsoft heeft er inmiddels verschillende datacentercomplexen op ruim 110 hectare. Het Amerikaanse bedrijf CyrusOne heeft een optie om op het terrein een datacentrum te ontwikkelen. Ook andere bedrijven hebben hun oog laten vallen op het gebied.