Genomineerden Green Leader Award bekend

De genomineerden voor de Green Leader Award 2019 zijn bekend.

Uit alle inzendingen heeft de jury onder leiding van de winnaar van vorig jaar, Anneke de Vries (Albert Heijn), zeven duurzame leiders geselecteerd. Clemens Brenninkmeijer, Fiona van ’t Hullenaar, Jos Klanderman, Marieke van Doorninck, Marjan Minnesma, Michel Baars en Paul de Ruiter maken kans op de Green Leader Award.

Juryvoorzitter De Vries kreeg vorig jaar de Green Leader Award. Daar was ze trots op en blij mee, al had ze de titel graag gedeeld met vakgenoten: ‘Hoe meer Green Leaders, hoe beter. De genomineerden verdienen het dan ook allemaal om de Green Leader Award te ontvangen.’ De Vries is niet alleen enthousiast over het aantal kandidaten, ook hun kwaliteiten spreken haar aan: ‘De genomineerden zijn stuk voor stuk leiders die als persoon het verschil maken en inzetten op innovatie. Zowel als rolmodel in de sector als voor hun eigen organisatie.’

Green Leader Award
De Green Leader Award is een initiatief van Dutch Green Building Council in samenwerking met PropertyNL en de Provada. De award is in het leven geroepen omdat de vastgoedsector weliswaar verduurzaamt, maar nog niet snel genoeg en over de hele linie. Beslissers die lef en persoonlijk leiderschap tonen, kunnen met hun nieuwe, verfrissende inzichten het verschil maken en zodoende een krachtige impuls geven aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De winnaar wordt uitgedaagd om een jaar lang zijn kennis te delen en leiderschap te tonen om verduurzaming verder te versnellen.

Keuze van de jury én publiek
De jury heeft gekozen voor een evenwichtige vertegenwoordiging van verschillende spelers uit de gehele keten. Er is dit jaar een juryprijs en een publieksprijs. Vanaf 2 september kan het publiek via www.greenleaderaward.nl stemmen op hun favoriet. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 26 september tijdens het DGBC-galadiner in de Metaal Kathedraal in Utrecht.

De genomineerden
– Fiona van ’t Hullenaar (directeur Vastgoed & Campus Universiteit Utrecht). Legt de lat hoog voor een organisatie die zo’n grote voorbeeldrol vervult en doet dat op een inspirerende wijze. Ze toont duidelijk leiderschap en lef en wat ze doet is uitermate tastbaar.
– Clemens Brenninkmeijer (hoofd Sustainable Business Operations Redevco). Met eigen geld verduurzamen en als eerste in de sector een groen jaarverslag inleveren, dat vraagt om moedig leiderschap. Zeker als je dat moet uitleggen aan je familie en de branche.
– Jos Klanderman (managing director Dokvast). Weet veel in een logistieke sector te bereiken. Hij neemt initiatief, heeft doorzettingsvermogen en zorgt voor de spreekwoordelijke schop die de sector nodig had.
– Paul de Ruiter (architect/eigenaar Paul de Ruiter Architects). Een architect die zowel oog voor ontwerp als duurzaamheid heeft en laat zien dat hij op beide vlakken kan excelleren. Weet de duurzaamheidsopgave te vertalen naar moderne architectuur.
– Marieke van Doorninck (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid gemeente Amsterdam). Een wethouder die op de barricades staat als het erop aankomt, ze gaat de confrontatie aan en betrekt de stad door inwoners mee te laten praten. Sloot een Amsterdams Klimaatakkoord met 150 partijen uit de stad.
– Marjan Minnesma (directeur Urgenda). Pakt de verduurzamingsopgave aan op twee niveaus: ze houdt de overheid een spiegel voor en weet op kleine schaal, bijvoorbeeld voor woningen, met concrete oplossingen te komen.
– Michel Baars (directeur New Horizon Urban Mining). Laat zien dat circulariteit niet alleen een modewoord is, maar dat de stad daadwerkelijk een schat aan bouwmaterialen is. Weet dat dit alleen kan door samen te werken en durft onvoorwaardelijk kennis te delen.