Galaxy tower Utrecht brengt DLV in financiële problemen

Projectontwikkelaar van de Galaxy Tower in Utrecht dreigt te bezwijken onder het slepende conflict rond de bouw van de woon- en hoteltoren, schrijft het Financieele Dagblad maandagmorgen. 

Opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV) probeert een faillissement te voorkomen na het stilleggen van de bouw van het complex, eerder dit jaar, door aannemer Ballast Nedam. Dat blijkt uit een beschikking van de rechtbank in Utrecht.

DLV hoopt volgens het FD via een zogeheten Whoa-procedure een oplossing te vinden voor zijn schuldenlast van bijna €70 mln. Dat bedrag bestaat voor meer dan de helft uit vorderingen van bouwbedrijf Ballast Nedam, waar de projectontwikkelaar het mee oneens is. De reactie vanuit DLV beperkt zich tot een uitspraak van commissaris Van Eijl waarin hij alleen zegt dat ze met de procedure de bouw van de toren weer op gang proberen te krijgen. DLV is het vastgoedbedrijf dat is gelieerd aan Van Eijls hotelketen Amrâth.

Er wordt al lang strijd gevoerd over de torenhoge hotel/woon ontwikkeling pal naast station Utrecht Centraal, die in 2018 is gestart. Naast een Amrath hotel, moeten er 317 appartementen komen, huur en koop. De huurhuizen zijn intussen gekocht door de Stichting Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer (Rail & OV). De bouw is najaar 2023 nog steeds niet voltooid, nadat Ballast Nedam eind 2022 de bouw opschortte. Beide partijen geven elkaar de schuld van de vertraging. Inmiddels vliegen de miljoenclaims over tafel, aldus de krant, en blijft een groot aantal mensen wachten op een woning.

De bodemprocedure over de schuldvraag loopt nog, maar DLV is nu wel in de financiële problemen geraakt, omdat het door de stilgelegde bouw ook geen geld meer krijgt van zijn eigen opdrachtgevers: hotelketen Amrâth en pensioenfonds Rail & OV. Eén reden daarvan is dat Ballast Nedam beslag heeft laten leggen op de openstaande termijnbetalingen van het pensioenfonds aan DLV, zo bevestigt een woordvoerder van Rail & OV aan het FD.