Netcongestie zet een rem op de snelheid waarmee bouwprojecten kunnen worden opgeleverd.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 22 november 2024
Voor flexwoningen, die in korte tijd worden gerealiseerd, is dit bij uitstek een probleem, laat onderzoek van Platform31 zien. Tegelijkertijd worden er in de praktijk allerlei oplossingen bedacht om dit taaie vraagstuk aan te pakken.
Om netcongestie heen werken, betekent in de praktijk vrijwel altijd een mix van maatregelen treffen, laat het onderzoek zien. In Schagen heeft een ontwikkelaar van woonruimte voor arbeidsmigranten een nieuw complex ontworpen met het oog op het terugdringen van de piekbelasting: door zelf stroom op te wekken, slim energiemanagement toe te passen en meerdere appartementen op één kleinverbruikaansluiting aan te sluiten die normaal alleen aan individuele huishoudens wordt gegeven. Uit analyse van eerdere projecten bleek dat de energievraag met name afhankelijk is van het gebruikte warmtesysteem én van het leefritme van de bewoners. Doordat het project is ingericht voor mensen die in ploegendiensten werken, is de piekbelasting in de vroege avond teruggebracht.
In Eerbeek moesten op korte termijn flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen worden gerealiseerd. Een geschikte aansluiting op het net kon echter pas na een jaar worden verzorgd. Ondanks allerlei energiebesparende maatregelen bleek de tijdelijke bouwaansluiting onvoldoende. Daarop zijn dieselaggregaten geplaatst die in geval van nood konden bijspringen.
Deze praktijkvoorbeelden laten zien dat netcongestie om creatieve oplossingen van ontwikkelaars vraagt én de bereidheid van netbeheerders om mee te denken hoe projecten toch doorgang kunnen vinden. Netcongestie hoeft niet verlammend te werken, maar kan juist de vindingrijkheid vergroten.
Het volledige artikel van Kaz Schonebeek is te vinden op www.gebiedsontwikkeling.nu