De rechtbank Den Haag heeft woensdag de claim van Stichting Fair Huur, die honderden particuliere verhuurders vertegenwoordigt, niet -ontvankelijk verklaard. Fair Huur legde een schadeclaim neer inzake de opname van de WOZ-cap in het Woningwaarderingsstelsel.
De invoering van de WOZ-cap in 2022 betekent een beperking van het aantal punten voor een woning. Verhuurders mogen sinds de invoering van de ‘cap’ de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen bij de puntenberekening. Het gevolg is dat de huren van met name appartementen in de grote steden omlaag moesten. Fair Huur vindt dat de staat zich op die manier mengt in de eigendomsrechten van verhuurders.
De rechtbank erkent dat er sprake is van inmenging, maar deze is proportioneel en niet-discriminerend, zo blijkt uit het vonnis. De invoering van de WOZ-cap is volgens de rechter ook niet onevenredig zwaar voor de betreffende verhuurders.
Het was voormalig minister Stef Blok die de WOZ-waarde in 2015 zwaarder liet meewegen in de berekening van de huurpunten. Veel huurwoningen belandden daardoor in de vrije sector, met hogere huren tot gevolg. De staat oordeelde later dat dit een ‘weeffout’ was die hersteld diende te worden. De rechter stelt dat de overheid de gevolgen van een eerdere, verkeerde beslissing mag repareren.