Esprit verder in het nauw: Belgische winkels dicht

Esprit heeft zijn vijftien winkels in België gesloten. Het kledingmerk, dat zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam heeft gevestigd, sloot vorige maand al 23 vestigingen in Zwitserland en 40 in Duitsland.

De kledinglijn, die eind jaren zestig in hippiemekka San Francisco ontstond, lijdt al jaren forse verliezen. In coronajaar 2020 boekte het merk € 433 mln verlies en de omzet daalde bijna met een kwart naar € 1 mrd. Ook vorig jaar dook Esprit in de rode cijfers: € 275 mln verlies en een omzet van € 695 mln.

Bij de Zuiderburen opereerden de winkels van Esprit nog in een zelfstandige vennootschap. Wegens slechte prestaties werd er eerder deze week faillissement voor de Belgische tak aangevraagd. Daardoor komen 148 medewerkers op straat te staan. De kleding van het merk blijft wel te koop in andere winkels en warenhuizen.

Vijf jaar geleden beschikte Esprit nog over 100 winkels in België. Het merk kampt echter al jaren met dalende verkopen in Europa. De kledinglijn heeft naar eigen zeggen moeite om de interesse te wekken van jonge generaties, die veel liever voor betaalbare merken als Primark en Shein zouden kiezen.

In Nederland behoudt Esprit nog wel zijn zelfstandige winkels. Dat aantal neemt volgens Locatus wel rap af. Van 116 vestigingen in 2010 zijn er nu nog 37 open.