Kantoren-CV van ruim € 19 mln geplaatst

DEN BOSCH - CV-aanbieders slagen er voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis weer in grotere bedragen binnen te halen voor kantoorbeleggingen. Zo kocht APF International recent voor € 19,25 mln het kantoorgebouw Enexis in Den Bosch, dat is geplaatst in een Vastgoed CV.

DEN BOSCH - CV-aanbieders slagen er voor het eerst sinds het begin van de financiële crisis weer in grotere bedragen binnen te halen voor kantoorbeleggingen. Zo kocht APF International recent voor € 19,25 mln het kantoorgebouw Enexis in Den Bosch, dat is geplaatst in een Vastgoed CV.

APF International koopt ten behoeve van haar fonds Vastgoed CV APF XVI het kantoorgebouw Enexis te ’s-Hertogenbosch van B.V. Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier, waarin Volker Wessels, NIBCapital en de gemeente participeren.

PropertyNLResearch schat op basis van de huurstroom in het gebouw en de aankoopprijs het bruto aanvangsrendement op minder dan 7,6 %. Het kantoorgebouw ligt aan de Magistratenlaan 116-132 te ’s-Hertogenbosch.
Het verhuurbare metrage bedraagt 7697m² en er zijn 115 parkeerrechten uitgegeven ten behoeve van de kantoorgebruiker die toegang geven tot de parkeergarage gelegen onder het gebouw.

Het object is gefinancierd door een Duitse bank, Berlin Hyp. De particuliere beleggers (minimale inleg € 250.000) hebben een eigen vermogen van € 8,35 mln geleverd, de rest is vreemd gefinancierd.

Snel geplaatst
De prognose van het totaalrendement is 12,4 % per jaar, de prognose van het contant rendement is 8,7% per jaar, zo valt te lezen op de website van Adviesgroep Reyersen van Buuren, die de plaatsing van het eigen vermogen heeft begeleid.

Huurder van het gebouw is Enexis, een netbeheerder die een deel van het elektriciteitsnetwerk en van het gasnetwerk in Nederland beheert. Enexis huurt het gebouw voor minimaal tien jaar.

Volgens Wiggert Karreman van APF International heeft met name de binnenstedelijke locatie, de goede kwaliteit van de huurder en omgeving, het duurzame gebouw en de huidige aantrekkelijke lage marktrente ertoe geleid dat, ondanks het relatief grote volume van deze Vastgoed CV, het eigen vermogen vrij snel is geplaatst bij hoofdzakelijk vermogende Nederlandse particuliere beleggers.

Geen leegstand
In het Paleiskwartier te ’s-Hertogenbosch is door B.V. Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier reeds circa 160.000 m² kantoor ontwikkeld, waaronder de Van Lanschot toren, het Paleis van Justitie, Riva, Ricoh en Malmberg kantoren.

Er kan nog circa 20.000 m² kantoor ontwikkeld worden. Daarnaast is Paleiskwartier een wijk waarin circa 2000 appartementen plus publieke functies als bijvoorbeeld een hotel en ambachtelijke versmarkt gerealiseerd worden. Er is nauwelijks tot geen leegstand in Paleiskwartier.

Appelhoven Vastgoedadviseurs heeft, in collegiale samenwerking met Willaarts & Willaarts, de belangen van B.V. Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier behartigd bij het tot stand komen van de transactie en adviseerde zodoende de verkoper. Het object is gefinancierd door Berlin Hyp AG.

APF International werd bij de totstandkoming van de transactie juridisch bijgestaan door Albers & Van Tienen Notarissen te Amsterdam, is fiscaal door PWC geadviseerd en technisch en bouwkundig door Interim Bouwconsult.