Heb je per se high-tech oplossingen nodig om een superduurzaam kantoor te ontwikkelen? Bij het Amsterdamse architectenbureau OZ kiezen ze juist bewust voor zo min mogelijk techniek.
Op het Cityplot Buiksloterham/Tolhuiskade ontwikkelt OZ architect samen met Synchroon een nieuw kantoor. Het moet het eerste low-tech kantoor van Nederland worden. Naast ontwerper en medeontwikkelaar wordt OZ gebruiker van een deel van het gebouw.
De gedachte achter een kantoor met zo min mogelijk technische installaties is volgens OZ dat technologie er weliswaar voor zorgt dat gebouwen er op papier duurzamer uitzien, maar er ook voor zorgt dat deze gebouwen "onbetaalbaar" worden. De sleutel ligt volgens het architectenbureau niet in dure installaties en zonnepanelen, maar in slimme, duurzame architectuur.
Natuurlijke ventilatie
Het toekomstige nieuwe low-tech kantoor van OZ heeft geen installaties, maar juist meer ruimte voor architectuur: hoge, ruimtelijke plafonds, passief en bio-based, gebaseerd op natuurlijke ventilatie. Zo wordt comfort bouwkundig opgelost en verbruikt het gebouw minder energie van het al overbelaste netwerk.
'In plaats van in extra hardware investeren wij in slimme software', zo meldt OZ op haar website. 'Door gebruik te maken van geavanceerde simulaties maken we airconditioning overbodig. Nadien kunnen we met software het comfortniveau in de ruimtes monitoren. Al met al betekent low-tech bouwen minder materiaalgebruik, minder afhankelijkheid van zonnepanelen en een drastisch lager energieverbruik. Dit gebouw is niet alleen een stap in de goede richting; het is volledig Paris Proof, zowel qua ecologische voetafdruk als qua gebruik.'
OZ architect wil eind dit jaar met de bouw te starten en begin 2027 de deuren van haar nieuwe kantoor openen.