EXPO REAL URBZ Capital wil last-mile logistiek op de kaart zetten

‘Last mile’ is momenteel het modewoord in de logistieke sector, maar is volgens Ali Nassiri en Bram Verhoeven van URBZ Capital nog niet goed gedefinieerd.

‘Het is een hype, maar er is geen echte blauwdruk van wat het zou moeten zijn’, zei Verhoeven op de Expo Real. ‘We zijn daarom van plan om dit samen met klanten uit te werken.’ Verhoeven en Nassiri zijn nog geen jaar geleden gestart met URBZ Capital in Amsterdam. Beide voormalige Prologis-medewerkers willen bijdragen aan het creëren van CO2-neutrale toeleveringsketens. Dat willen ze doen door bestaande gebouwen aan de rand van grote steden om te vormen tot last-mile hubs.

Start in Nederland
Na het opzetten van last-mile faciliteiten in de buurt van de vijf grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven – zijn ze van plan om hun concept naar het buitenland te brengen. Grotere steden bieden de juiste schaal voor succesvolle last-mile-faciliteiten en milieutechnisch hebben ze deze het meest nodig. Nassiri: ‘We kijken naar bestaand industrieel vastgoed, vaak op bedrijventerreinen, dat we restaureren en upgraden en met succes integreren in bestaande gemeenschapsplannen. Zo zijn we nu in Nieuwegein bij Utrecht bezig om een gebouw te transformeren.’

Het pand is ideaal gelegen om verschillende delen van de stad in 15-20 minuten te bereiken. Er wordt daar een voormalige staalfabriek deels gesloopt, er komen laaddocks bij en buiten komen laadpalen voor elektrische voertuigen, zoals elektrische bestelwagens die goederen de stad in brengen. De faciliteit zal een vloeroppervlak hebben van ongeveer 10.000 m². URBZ verwierf dit actief namens Ivanhoe Cambridge. Idealiter moeten goederen zo snel mogelijk in en uit de last-mile-faciliteit worden vervoerd. Nassiri en Verhoeven schatten dat ze nog ongeveer een jaar hebben om de logistiek tot in detail te organiseren voordat het Nieuwegein-gebouw klaar is.

Tsunami aan kapitaal
‘Wij zijn een groot voorstander van duurzaamheid’, zegt Verhoeven. ‘Daarom mikken we op bestaande bouw, CO2-neutrale overslagpunten en clustering van vervoer. Niet elk poststuk of ander product heeft een eigen busje nodig.’ De twee logistieke specialisten wijzen ook op de ‘tsunami’ aan kapitaal die nog steeds de sector binnenkomt. ‘We denken dat een onevenredig hoog percentage daarvan naar het segment van de kleine boxen (last mile/urban logistics) zal gaan, dat, in combinatie met sterke huurgroeivooruitzichten, veel meer opwaarts potentieel zal bieden.’

Netwerken
Op de Expo Real willen de twee partners zien wat er nieuw is op het gebied van onroerend goed, opnieuw in contact komen met kennissen en vertegenwoordigers van de grotere Europese steden ontmoeten om hun bedrijfsfilosofie te bespreken.