Drie adviesraden: 'Schrikbarende toename van onwenselijke verschillen tussen regio's'

Overal in Nederland moet worden geinvesteerd in regionale ontwikkeling op de lange termijn, zo adviseren RLi, RVS en ROB in het gezamenlijke rapport 'Elke regio telt'. 

Het kabinet moet bij beleidskeuzes niet alleen nadruk leggen op het economisch rendement, maar ook op de gevolgen voor de samenleving en leefomgevig in alle regio's van Nederland, schrijven de drie adviesraden. Zij constateren een schrikbarende toename van onwenselijke verschilen tussen regio's. In regio's als Zeeuws-Vlaanderen, de Kop van Noord-Holland, de Veenkolonien, Twente en Parkstad Limburg is al langer sprake van forse achterstanden.

De Raad voor leefomgeving en infrastructuur (RLi), de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en de Raad voor het Openbaar bestuur (ROB) adviseren de minister van Binnenlandse Zaken om bij verdeling van gelden over regio's naast economisch rendement ook de bredere maatschappelijke opbrengsten te laten meewegen. Dit moet leiden tot een betere spreiding van onderwijs, zorg en rijksorganisaties over het land. Regio's moeten zelf 'kansenagenda's' ontwikkelen voor de verdeling van die gelden.

Om de onwenselijke verschillen tussen regio's te verkleinen vinden de drie adviesraden dat in het hele land onderwijs, zorg, werk, cultuuraanbod en publieke ontmoetingsruimten bereikbaar en toegankelijk moeten zijn. Alleen dan kunnen gebieden zich op een gezonde manier ontwikkelen en vitaal blijven. De opeenstapeling van achterstanden is volgens hen schadelijk voor het vertrouwen van mensen in de overheid en in onze democratie. Dit vormt een bedreiging voor Nederland als geheel en bemoeilijkt de aanpak van onder meer de woningnood.

img
Redacteur
Profiel