Doorbraak: Hart van Zuid en Carnisse nu verbonden

Door de sloop van de 52 woningen tussen de Van Swietenlaan en de Goereesestraat op Rotterdam-Zuid zijn de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid en de wijk Carnisse nu met elkaar verbonden. 

De nu gerealiseerde Carnisse Poort ligt in het verlengde van het Annie M.G. Schmidtplein, het nieuwe plein op Zuid aan de voet van het nieuwe Zuidpleintheater, het zwembad en de opgang naar het winkelcentrum en het metrostation Zuidplein. 

Tot nu toe ontbrak er een goede verbinding tussen de wijk Carnisse en Hart van Zuid, waarin tal van investeringen in onder meer winkels, restaurants, een hotel, openbaar vervoer, een theater, een bibliotheek en scholen zijn voorzien.  

Structuurvisie Hart van Zuid

De verbinding werd al beoogd in de structuurvisie van Hart van Zuid in 2014. Maar zat niet in de bieding van de marktpartijen Ballast Nedam en Heijmans. De gemeente kocht daarom met steun van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) 52 woningen aan in het 300 meter lange bouwblok tussen de Goereesestraat en de Van Swietenlaan. Deze woningen werden vanaf eind vorig jaar gesloopt. 

Inventieve stapeling

Carnisse Poort  wordt een blijvende verbinding voor voetgangers en fietsers. Het Rotterdamsen bureau wUrck won in augustus 2023 de architectenselectie voor de bebouwing en de buitenruimte. De autovrije poort wordt afgezoomd door een inventieve stapeling van stadswoningen en appartementen, met enkele voorzieningen in de plint. Tegen beide gevels van de gesloopte woonblokken worden 52 tot 57 grotere koopwoningen teruggebouwd. De nieuwbouw wordt gemarkeerd door een hoogteaccent van 37 meter hoog (voorzien van een lift) op de hoek met de Goereesestraat. 

De start bouw van de nieuwe woningen en buitenruimte is voorzien in het eerste kwartaal 2025