De retail is dood, lang leve de retail!

De Mapic 2021 keerde in een opgewekte stemming terug naar de Franse Rivièra. Het aantal exposanten deed denken aan pre-coronatijden.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 17 december 2021

Cannes was een zonnige, zij het koude, week voor de Mapic-bezoekers. Het retail-evenement keerde van 30 november tot en met 2 december na een onderbreking van een jaar terug naar het Palais des Festivals. Terwijl de conferentie in 2020 voorspelbaar naar online was verplaatst, stelde organisator RX Global voor 2021 een ‘omnichannel’-formule voor, door belangrijke panels live te streamen tijdens een fysieke show. Voor de bezoekers die ook naar de eerdere, rustige editie van Mipim in september waren gekomen, betekenden het grote aantal exposanten en de opgewekte stemming een terugkeer naar ‘het oude normaal’.

Complexe en ambitieuze stands
Mapic 2021 leek veel op de edities van vóór corona, met honderden exposanten die de bezoekers naar complexe en ambitieuze stands lokten, met space-age modellen van winkelcentra, plus de welkome terugkeer van innovaties. De deelnemers konden minigolf spelen, virtual reality games verkennen met een VR-headset, Paulaner-bieren drinken die werden geserveerd door barmannen in lederhosen, of gelato uit Italië proeven.
Etam liet de winkel van de toekomst zien, met RFID customer experience-technologieën, ontwikkeld door partner Retail Reload. Op het eerste gezicht leek dit een standaard Etam-ondergoedwinkel, maar met de interactieve technologie konden consumenten de beschikbare voorraad op een scherm raadplegen, via de Etam-website bestellen en later afhalen. Ook konden ze gebruikmaken van een intelligente paskamer. Hier deed RFID-technologie aanbevelingen op maat over  de beschikbare voorraad in de winkel.

Mapic Digital
Ook was er een soort tv-studio-opstelling waar Mapic-directeur Nathalie Depetro en media-personalities een serie panels modereerden die live werden uitgezonden als onderdeel van Mapic Digital. Dit volgepakte programma bevatte interviews met hoofdrolspelers uit de sector. Zo sprak Philippe Houze, executive chairman van Galeries Lafayette, over het warenhuis van de toekomst. Ook beschreef de oprichter van One Hundred Restrooms, Marielle Romeijn, hoe de Nederlandse start-up de slechte pers rond openbare toiletten in gebieden van winkelcentra tot vervoersknooppunten aanpakt, waardoor ze een aantrekkelijke voorziening worden in huidige en toekomstige plannen.

Stadsvisies
Depetro benadrukte bij de opening van de beurs dat steden tegenwoordig streven naar multifunctionele gebieden, waar ze werken, wonen, winkelen, vrije tijd en nog veel meer willen combineren. Dat werd beaamd door vertegenwoordigers van de aanwezige steden, variërend van Brussel in België tot Riaad in Saudi-Arabië. Een projectontwikkelaar die liever niet bij naam genoemd werd, wees erop dat lokale overheden, met name in Europa, de huidige regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening moeten aanpassen om een visie op gemengd gebruik te kunnen verwezenlijken. ‘Gemeenteraden maken nog steeds een aparte planning voor kantoren, winkels, logistiek, woningen en hotels’, zei hij. ‘Dat is niet meer relevant voor hoe mensen willen leven – en dus voor de projecten die we willen ontwikkelen. Het probleem is nog groter in continentaal Europa dan in het Verenigd Koninkrijk.’

Outletcentra
De indrukwekkende stand van McArthurGlen was weer terug, met hoogtepunten uit zijn wereldwijde programma van nieuwe outletcentra. Nick Brady, hoofd leasing, vertelde dat zijn bedrijf zich aanpast aan de veranderende verwachtingen van de consument. ‘Kleding is belangrijk, maar de klant moet ook andere redenen hebben om onze centra te bezoeken. Het uitbreiden en opschalen van horeca is een belangrijk aandachtspunt.’
Gemengd gebruik sluipt zelfs outlet centra binnen, zei hij, verwijzend naar het waterpark dat is toegevoegd aan Serravalle in Italië. In het kader van duurzaamheid heeft McArthurGlen onlangs ook mogelijkheden voor kledingrecycling aan zijn verkooppunten toegevoegd en is het bezig met het formuleren van een nieuwe ESG-strategie.

Gemengd gebruik domineert
Hoewel het ESG-debat in de meeste gesprekken een rol speelde, althans op theoretisch niveau, domineerde het thema gemengd gebruik de discussies. Eurofund, dat momenteel uitbreidt in het VK en Italië, na succesvolle jaren op het Iberisch schiereiland, ziet retail als de kern van een multifunctionele toekomst. Oprichter Ian Sandford zei dat het bedrijf successen boekt in logistiek en co-living, en dat het onlangs een ziekenhuis van 15.000 m² heeft toegevoegd aan zijn winkelcentrum in Lissabon. De samenwerking met LCP heeft Eurofund een succesvol Spaans opslagplatform opgeleverd. Sandford is ook enthousiast over het nieuwste co-living project van zijn bedrijf in Kingstone (VK), een formule die volgens hem een belangrijke leemte vult in de zoektocht van starters naar betaalbare accommodatie.
Richard Benson, managing director van nieuwe Britse tak van The Ardent Companies, combineert succesvol een retail- en een logistieke strategie. ‘Wij geloven in de kracht van partnerships. Ons winkelcentrum in Solihull is rijp voor asset management, waarbij we last-mile of multi-channel operators zouden kunnen gebruiken.’ Op het gebied van logistiek voldoet Ardent aan de vraag naar light-industrial gebruikers ‘die geen behoefte hebben aan eersteklas ruimte in een urbane omgeving of aan een grote doos buiten de stad’, zegt hij. Veel gebruikers hebben behoefte aan kleine tot middelgrote eenheden op een toegankelijke locatie – locaties die ook waardevol zijn voor de koper.

Geslaagde editie
Over het geheel genomen voelde dit als een geslaagde editie van Mapic – ondanks de geruchten op de achtergrond over de nieuwste coronavarianten – hoewel een of twee afgevaardigden zich afvroegen wat de toekomst van de beurs zou zijn. Een pan-Europese ontwikkelaar van winkelcentra merkte op: ‘Ze hebben voedsel en vrije tijd opgenomen, maar het idee van een op de retail gerichte beurs voelt een beetje ouderwets aan.’
Hoewel de ‘dreiging’ van e-commerce nooit ver weg leek, waren veel verhuurders van winkelvastgoed positief over de toekomst. ‘We zijn zeer actief in China – alleen al dit jaar hebben we daar drie nieuwe centra met Ikea-vestigingen geopend – en dat is de markt met de hoogste e-commercepenetratie ter wereld. Fysieke en online retail voorzien daar in heel verschillende behoeften’, onderstreepte Vasco Santos, global leasing and sales director van Ingka Centre. Het bedrijf rolt in China centra uit met de meest geavanceerde omnichannel-ervaringen ter wereld, die tegelijkertijd F&B-pioniers zijn. Als China de trend zet voor Europa, zouden de vooruitzichten wel eens verrassend rooskleurig kunnen zijn.

img
Redacteur
Profiel

Laatste nieuws

Evenementen