De muziek valt opnieuw stil op La Isla Bonita Almere

Omwonenden in de Almeerse wijken Noorderplassen West en Oost kunnen gerust zijn, er komt voorlopig geen "mini-IJburg" in hun achtertuin. De gemeente Almere heeft geen geschikte bouwer kunnen vinden voor 350 woningen op het Schiereilandje La Isla Bonita, zo meldt Omroep Flevoland. 

De gemeente zoekt al ruim anderhalf jaar naar een bouwbedrijf dat het project in de wijk Noorderplassen West wil uitvoeren. Omroep Flevoland sprak een woordvoerder van de gemeente Almere die aangeeft dat een aantal aannemers zich had ingeschreven maar dat geen enkele partij voldeed aan de voorwaarden. 

Al voor het uitbreken van de vorige economische crisis in het najaar van 2008 liggen er plannen om Isla Bonita te ontwikkelen tot een woonwijk. In eerste instantie gaat het in de originele plannen om 'open' bebouwing, vrijstaand of twee-onder-een-kap woningen, onder meer op zelfbouwkavels met tuin aan een grote binnenhaven.

Mini-IJburg

De crisis noopt de gemeente om opnieuw de rekenmachine erbij te pakken. In de aangepaste plannen is er geen sprake meer van een binnenhaven en zijn er veel meer woningen ingetekend om potentiële projectontwikkelaars warm te maken voor woningbouw. Het zorgt in 2010 voor protest van bewoners van Noorderplassen West die niet op een “mini-IJburg” in hun achtertuin zitten te wachten.

Anderhalf jaar geleden meldde Almere nog trots dat de "Parel van Almere" als nog zou gaan ontluiken. De gemeente had op dat moment net de tender voor het bouwen van maximaal 350 woningen op  La Isla Bonita uitgegeven. Hoewel de gemeente aangaf dat partijen de mogelijkheid werd geboden om een maximum aan creativiteit in hun plannen te kunnen ontplooien en het woonprogramma en de openbare ruimte op elkaar aan te laten aansluiten, met name op ruimtelijke inpassing, voldeed geen van de partijen die zich aandienden met hun plannen aan de verwachtingen.