De Jonge pakt regie en koerst op woningbouw in Groene Hart

Wat woonminister Hugo de Jonge betreft gaan de heipalen in de Gnephoek bij Alphen aan de Rijn zo snel mogelijk de grond in. Daarmee gaat hij voorbij aan de voorkeur van de Provincie Zuid-Holland voor binnenstedelijk bouwen. 

Gerard van As, wethouder in Alphen aan den Rijn en voormalig Kamerlid voor de LPF, is een blij mens. Met het door Hugo de Jonge direct omarmde rapport over woningen in de polder Gnephoek bij Alphen aan den Rijn lijkt een einde te komen aan een jarenlange discussie over de haalbaarheid en wenselijkheid hiervan. Een discussie die eerder dit jaar nog leidde tot een bestuurlijke crisis in de Zuid-Hollandse gemeente waarbij GroenLinks opstapte. 

Hoger gelegen delen

Wim Kuijken, de voormalige deltacommissaris, bracht deze week zijn advies uit. Op verzoek van minister De Jonge (VRO) keek Kuijken of woningbouw in de polder zou moeten en kunnen bijdragen aan het realiseren van de woningbouwopgave voor ons land en in de regio in de komende jaren. In zijn rapport schetst Kuijken vier scenario’s. Een scenario zonder (extra) woningbouw, maar met een opgave voor het landelijk gebied en drie scenario’s met woningbouw in verschillende omvang, samen met natuur, water en bodem. Het meest realistische scenario bevat volgens Kuijken 5.500 woningen in de hoger gelegen delen van de Gnephoek met stevige bodemgesteldheid. 

'Realistisch voorkeursscenario'

De Jonge, nadrukkelijk op jacht naar manieren om alsnog de fnuikende woningbouwambitie invulling te geven, omarmde de uitkomsten als een zekerheidje: 'Ik zie dit advies als een doorbraak. Met dit voorkeursscenario, uit het opgestelde onafhankelijke advies van Wim Kuijken, ligt er nu na jarenlang praten en discussiëren een duidelijk en realistisch voorkeursscenario voor de Gnephoek. Het is nu zaak om samen met provincie, gemeente, Hoogheemraadschap en regio tot een definitieve beslissing voor de Gnephoek te komen.' Medio volgend jaar moet er een masterplan liggen voor het gebied. 

Lees ook: Zuid-Holland opent subsidiepotje voor flexwonen starters

'Gehoopt op meer'

Ook Van As lijkt er op te rekenen dat de woningen er nu echt gaan komen. 'Dit is een belangrijke eerste stap in de verdere ontwikkeling van de zo benodigde woningbouw', zo meldt hij via LinkedIn.  'Ik had op meer woningbouw gehoopt. Maar gelukkig wordt nu wel erkend dat wij als 100.000+ gemeente in staat moeten zijn om een vitale gemeente te kunnen zijn en blijven. Dat betekent dat er ruimte moet komen voor meer woningen en dat er een grens zit aan binnenstedelijke verdichting.'

'Zuinig op Groene Hart'

Bij hun wens om snel te gaan bouwen in de Gnephoek is er nog wel met name bij de Provincie Zuid-Holland de nodige weerstand. Tegen PropertyNL zei gedeputeerde Anne Koning eerder dit jaar: 'We zijn zuinig  op het Groene Hart en richten ons bij nieuwbouw primair op de bebouwde omgeving. Dat betekent niet dat wij mordicus tegen iedere woningbouw in het weiland zijn. Er zijn locaties waar dat wel voor de hand ligt, zoals de ontwikkeling van een vijfde dorp in Zuidplaspolder of Valkenhorst en veel andere kleinere locaties.'

'Historische vergissing'

Ook het bouwen in de Zuidplaspolder staat ter discussie. Daar moeten 8.000 nieuwe woningen en 2 nieuwe bedrijventerreinen verrijzen. Het hiervoor investeren van € 750 miljoen zou volgens deskundigen onder meer door de ver beneden N.A.P. gelegen locatie uitdraaien op een historische vergissing.