Cromwell verkoopt laatste pand uit Landmark-portefeuille

Cromwell Property Group heeft met de verkoop van het kantoorgebouw Europahuis aan de James Wattstraat 77 in Amsterdam het laatste object uit de Landmark-portefeuille verkocht aan City Pads.

Het pand heeft een omvang van van 13.371 m². Het pand ligt vlak bij het Amstel Station in Amsterdam. De huurders zijn onder andere Fastned, Focus Orange Advisory en Guidion. City Pads, onderdeel van de Foolen & Reijs Vastgoedgroep uit Eindhoven, zal het deels gaan transformeren tot woningen.

Uit het Kadaster blijkt een koopsom van € 22 mln.

Dit gebouw, waarin voorheen de Hogeschool van Amsterdam was gevestigd, wordt deels getransformeerd tot 205 huurappartementen, verdeeld over de onderste acht bouwlagen. Daarnaast krijgt het een nieuwe kroon door de optopping met twee nieuwe kantoorlagen, bovenop de bestaande vier kantoorlagen. Na transformatie bedraagt de oppervlakte circa 20.200 m² bvo. 

Europahuis
Het Europahuis is een oorspronkelijk ontwerp van Hugh Maaskant en is gelegen aan één van de belangrijkste toegangspoorten tot de stad: het Prins Bernhardplein. Met het Amstelstation op een steenworp afstand, is het gebouw volgens de ontwikkelaar optimaal gepositioneerd ten opzichte van de belangrijkste verkeersaders en ligt de binnenstad van Amsterdam op loopafstand.

Nieuwe kroon
Het gebouw zal een aanzienlijke transformatie ondergaan. Zo krijgt het een geheel nieuwe kroon (twee extra bouwlagen en vervanging van één reeds bestaande laag) en wordt de ruimte onder het gebouw (nu een open parkeergarage) bestemd voor ruime atelierwoningen. De gevel krijgt een geheel nieuwe uitstraling. Andere voorzieningen zijn een laundrette, een dakterras, een sauna en een gym. Al deze faciliteiten worden gedeeld door bewoners en kantoorgebruikers. Hetzelfde geldt voor het resterend deel van de parkeergarage.

Transformatie
De transformatie van het gebouw start naar verwachting medio 2017 en wordt begin 2018 afgerond. De verbouwing wordt uitgevoerd door aannemer Kondor Wessels Amsterdam (onderdeel van VolkerWessels). Diederendirrix Architectenuit Eindhoven is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Businessplan Cromwell
Wouter Zwetsloot, Head of Benelux bij Cromwell: “Deze transactie volgt na afronding van ons businessplan voor dit gebouw, dat bestond uit het uitgebreid renoveren van de entree en het verhuren van de leegstaande ruimte die was ontstaan na het vertrek van de Hogeschool van Amsterdam in 2014.”

Cromwell is in 2013 aangewezen om het management te voeren van de Landmark-portefeuille, bestaande uit 13 objecten in Nederland. Met de verkoop van de James Wattstraat is het management van de Landmark-portefeuille afgerond.