Consortium tekent winnend ontwerp houten prefab-school in Weesp

Jimmy van der Aa (Studio A Kwadraat), David Gianotten en Michael den Otter (OMA) hebben samen, als onderdeel van het consortium Schools by Circlewood, de competitie gewonnen voor het realiseren van de school met voor- en naschoolse opvang Wisperweide in Weesp.

Wisperweide is de eerste school die het geprefabriceerde houten modulaire systeem van Schools by Circlewood toepast, dat eerder dit jaar door de gemeente Amsterdam en de deelnemende schoolbesturen is geselecteerd voor het programma Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen.

Consortium Schools by Circlewood bestaat uit Noordereng Groep, Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning, bbn adviseurs), Studio A Kwadraat, DWA, Hedgehog Company, Heko Spanten, EtuConsult, Lomans, Ferross Staalbouw en OMA. Als creative director van Schools by Circlewood helpt OMA bij het selecteren van jonge ontwerpers en werkt samen met hen aan het ontwikkelen van nieuwe scholen. Studio A Kwadraat is de eerste geselecteerde ontwerper. De school Wisperweide wordt gebouwd door Friso Bouwgroep.

Maximale flexibiliteit

Het plug-and-play systeem (de HoutKern Bouwmethode) van Schools by Circlewood bestaat uit gestandaardiseerde houten kolommen, cross laminated timer (CLT) vloerpanelen, een stalen knoop en verplaatsbare scheidingswanden. Het ontwerp van Wisperweide maakt gebruik van het systeem om maximale flexibiliteit te bereiken. Centraal in het compacte gebouw bevindt zich een auditorium, dat de belangrijkste ontmoetings- en evenementenruimte van de school is en zichtbaar is vanuit de meeste delen van de school.

Rondom het auditorium zijn leeromgevingen verdeeld in twee zones voor peuters en oudere kinderen. Elke zone heeft een eigen ingang en buitenspeelplaats, naast klaslokalen met grotendeels transparante gevels en muren. De ruime gangen, meer dan 3 meter breed en gevuld met natuurlijk licht, worden extra leer- en werkruimtes. De modulaire scheidingswanden maken het mogelijk om de klaslokalen en gangen te configureren volgens de voorkeuren van de kinderen en leraren om creativiteit en samenwerking te bevorderen. Naarmate de school ontwikkelt, kunnen er meer klaslokalen worden toegevoegd aan de noordzijde door de bestaande noordelijke gevel te verwijderen en het modulaire structurele raamwerk uit te breiden.

Negen tot dertig scholen

Wisperweide is de eerste school die wordt gerealiseerd binnen het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen Amsterdam. Het ontwerp voldoet aan de hoge duurzaamheidsambities van het innovatiepartnerschap. Het schoolgebouw is Paris Proof, demontabel en biobased. Het gebouw heeft een hoge mate van biobased materialisatie en heeft een duurzaam installatie-ontwerp.

Naast Schools by Circlewood zijn De Elementaire School en Het Schoolvoorbeeld geselecteerd voor het programma Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen. De drie consortia zullen samen negen tot dertig scholen in Amsterdam bouwen in de komende tien jaar.