Houtbouwproject Casa Vita in Pijnacker krijgt vaste vorm

De bouw van 65 koop- en 34 (sociale) huurappartementen van project Casa Vita in Pijnacker is dinsdag van start gegaan. Het complex aan de Meidoornlaan wordt uitgevoerd in CLT, cross laminated timber.

Op de plek waar de houten appartementen in een parkachtige omgeving verrijzen, was voorheen het Stanislas-college gevestigd. Blauwhoed heeft de grond gekocht voor de ontwikkeling van koop- en huurappartementen. Woningcorporatie De Goede Woning heeft 31 appartementen in Casa Vita verworven voor de verhuur aan huurders met een laag inkomen en drie vrijesectorwoningen, gericht op een hogere inkomensgroep. Hierbij wordt actief ingezet op doorstromers.

Het ontwerp is van KOW Architecten. Giesbers Ontwikkelen en Bouwen heeft het ontwerp samen met haar ketenpartners circulair uitgewerkt en is verantwoordelijk voor de bouw. Inmiddels zijn alle koopwoningen verkocht. Naar verwachting is in het eerste kwartaal van 2024 meer informatie beschikbaar over de inschrijvingsprocedure en oplevering van de huurwoningen.

Eerste houtbouwproject

Casa Vita is het eerste houtbouwproject in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Voor ons is dit niet alleen het eerste houtbouwproject, maar ook ons eerste project met sociale huurwoningen in Pijnacker”, zegt Yvonne Brugmans van De Goede Woning.  “Een mooie ontwikkeling. We zijn blij dat we aan dit bijzondere en duurzame woningproject mee kunnen werken.”

De woningen worden uitgevoerd in CLT, een methode waarbij houten planken en platen kruislings worden verlijmd. Ze benaderen daardoor de hardheid en stevigheid van beton, maar behouden de voordelen van CO2-opslag en snelle en flexibele bouw. Het hout voor het CLT is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. De gevel van Casa Vita wordt grotendeels gemaakt van hergebruikte meerpalen.

Miriam Michon, architect bij KOW: “De meerpalen zijn geselecteerd op kwaliteit en kleur en verzaagd in planken van 28 mm met een breedte van 76 en 104 mm. In Casa Vita krijgt 1.330 m² van de gevel een houten afwerking, dat zijn ruim 5.000 planken. Deze worden onafgewerkt aangebracht op de prefab elementen en geven Casa Vita een warme en natuurlijke uitstraling.”

Bevordert gezondheid

Wonen in hout bevordert de gezondheid van de bewoner en omgeving, stelt Joris Burggraaff van Blauwhoed. “Hout groeit en heeft daarmee op natuurlijke wijze CO² opgeslagen. Het leeft en ademt en is daardoor plezieriger, stress verlagend en beter voor het milieu. Wat mij betreft is dit het begin van vele andere houtbouwprojecten.”