Door Desirée Uitzetter
Gepubliceerd in Locus 1 (zomer 2016) - Smart cities
Smarter, greener and more inclusive is de internationale trend bij gebiedsontwikkeling. We willen wonen en werken in een omgeving die is ‘ingeplugd’ op de digitale wereld, die duurzaam en groen is en waar verschillende functies en doelgroepen een plek hebben…
Maar hoe smart, green & inclusive zijn we in Nederland eigenlijk? In mijn ogen behoorlijk. Onze schaarste aan ruimte maakt dat we een lange historie hebben van zorgvuldig plannen van nieuwe functies. Dat realiseren we ons te weinig. Het buitenland kijkt met enige jaloezie naar de manier waarop wij de afgelopen decennia succesvol samenwerken als private en publieke partijen. In overzienbare tijd zijn complexe opgaven opgepakt: infrastructuur gecombineerd met nieuwe woonwijken, werkgebieden en recreatiegebieden.
Nu staan we voor de volgende uitdaging: versterken van stedelijke gebieden waar wonen, werken, leren, recreëren en mobiliteit zich steeds meer concentreren. Dat is een trend die op globale, Europese, nationale en lokale schaal plaatsvindt. De druk op de stedelijke regio’s neemt toe, en daarbij diversifieert de vraag – van de klant, consument, bewoner. Tegelijkertijd is er de roep om meer integraliteit bij gebiedsontwikkeling. Voor ons als gebiedsontwikkelaar op Europese schaal is het de kunst om creativiteit, ondernemerschap en efficiëntie te verbinden aan stedelijke gebieden. Daar moeten we leefomgevingen met toekomstwaarde, gebruikswaarde en belevingswaarde creëren.
Toekomstwaarde creëer je juist ook door naar het verleden te kijken. We ontwikkelen veelal gebieden met een rijke historie, die verschillende functies hebben gehad. Gebieden die staan voor een tweede of derde levensfase en al dan niet positief ‘besmet’ zijn met een verhaal. De kunst is om die historie te vertalen naar de toekomst. Ik noem graag een paar interessante plekken als voorbeeld:
- KVL in Oisterwijk, eens de grootste leerfabriek van Europa, waar we samen met de gemeente en de provincie een prachtige gebiedsontwikkeling van de grond tillen. In de authentieke, oude gebouwen van de leerfabriek zorgt een interessante mix van bedrijven voor levendigheid, waarmee de plek met een nieuw imago weer op de kaart staat. Een ideale plek voor ons om ook een mix van woningtypen te ontwikkelen.
- De herontwikkeling van het voormalige CBS-kantoorgebouw in Voorburg. Nu nog ’s lands grootste leegstaande kantoorgebouw wordt getransformeerd tot een volledig autovrije, energieneutrale en duurzame woonlocatie met een grote diversiteit aan bewoners die ongekend, onderscheidend en ontspannen is. Mobiliteit is altijd binnen handbereik of op loopafstand te vinden. Dat geldt zowel voor openbaar vervoer als voor eigen vervoer (auto en fiets) én voor gedeeld vervoer (car sharing).
- En dan nog Zeeburgereiland in Amsterdam, waar we in een nieuw appartementengebouw slim invulling geven aan de eis om een levendige ‘plint’ te realiseren, met daarin gezamenlijke ruimtes die te gebruiken zijn door bewoners en omwonenden. De deeleconomie ten voeten uit! Deze plint – die we shared living environment noemen – houden we gedurende een aantal jaren in eigendom. Zo dragen we bij aan nieuwe woonvormen en leren we van onze eigen creaties.
Dit zijn een paar voorbeelden ter illustratie. Ik vind het zelf mooi, als relatieve nieuwkomer bij BPD, om te zien hoe wij in staat zijn om kennis te vertalen in ideeën, deze ideeën van onszelf en van anderen te adopteren, door te ontwikkelen en daadwerkelijk te realiseren. Zo laten we zien dat we sterk inzetten op verbinding, vernieuwing, conceptontwikkeling en praktische uitvoering. Smart, green and inclusive… we zijn al een heel eind op weg!
Desirée Uitzetter
Desirée Uitzetter (46) is sinds 1 november 2015 directeur Gebiedsontwikkeling bij BPD. Ze is de opvolger van prof. mr. Friso de Zeeuw. Uitzetter was sinds 2010 in dienst van de Stec Groep, die opdrachtgevers helpt bij economische vragen over gebouwen, gebieden en grond. Als partner van het bureau hield Uitzetter zich bezig met kennisontwikkeling en vernieuwing op het terrein van gebiedsontwikkeling en wonen. Eerder was ze onder meer projectdirecteur bij BNG gebiedsontwikkeling en senior adviseur bij KPMG/Metrum. Uitzetter studeerde Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht.