Colliers: logistieke sector blijft aantrekkelijk voor buitenlands kapitaal

Nederland blijft een aantrekkelijke bestemming voor buitenlands kapitaal, zo blijkt uit de Global Captal Flow-analyse van vastgoedadviseur Colliers.

De Nederlandse vastgoedmarkt heeft het moeilijk door de hoge rente, veranderende regelgeving en economisch zwakkere tijden, toch werd er in het eerste kwartaal van dit jaar € 720 mln geïnvesteerd door buitenlandse investeerders, een stijging van 3,3% in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee staat Nederland op plek negen wereldwijd. De top vijf wordt gedomineerd door het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China, Japan en Duitsland.

Nederland trekt relatief veel buitenlands geld aan in vergelijking met andere landen. In het eerste kwartaal kwam 35% van de totale investeringen voor rekening van een buitenlandse belegger. Daarmee staat Nederland op plek drie; alleen in België en Spanje investeerden zij procentueel meer. Het zijn vooral bedrijven uit de Verenigde Staten, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die in ons land actief zijn. Industriële en logistieke gebouwen vormen de populairste vastgoedcategorie, er vloeit veel geld naar plaatsen als Roosendaal, Eindhoven, Raamsdonksveer en Helmond.  

“Door onze positie als logistieke hotspot blijft het interessant voor buitenlandse partijen om in Nederland te investeren. We hebben op dit gebied weinig concurrentie van andere Europese landen”, aldus Dré van Leeuwen, executive director Markets van Colliers. “Voor kantoren en winkels ligt dat echt anders. Het verhogen van de overdrachtsbelasting verslechtert het investeringsklimaat, waardoor buitenlandse partijen hiervoor naar andere landen gaan.”

img
Redacteur
Profiel