De profielen van leegstandbeheerders met een KLB-keurmerk, op alfabetische volgorde.
24/7 Vastgoedbeheer
24/7 Vastgoedbeheer heeft een bezoekadres in Rotterdam en een postadres in Rhoon, maar directeur-eigenaar Govert van der Spek beweegt zich veel in Den Haag. Hij is mede-oprichter en secretaris bij Vastgoedsociëteit Haaglanden, een netwerkclub in het vastgoed. 24/7 Vastgoedbeheer is sinds 2016 actief, is officieel gevestigd in Rotterdam en heeft drie medewerkers. Van der Spek had daarvoor zelf al de nodige ervaring opgedaan bij leegstandbeheerders. 24/7 Vastgoedbeheer houdt zich naar eigen zeggen bezig met tijdelijk beheer, vastgoedbeheer, antikraak en beveiliging/bewaking. De objecten die het onder beheer heeft, vallen onder meer in de categorieën kantoren (75%), woningen (15%) en bedrijfsruimte (5%). Speciale vermelding deed 24/7 onlangs via social media van het afronden van het tijdelijk beheer (5 jaar!) van een kantoorgebouw van 25.000 m² in Rijswijk, in bezit van Boatex Beheer, dat nu door Magis Real Estate wordt getransformeerd naar woonruimte. Op de eigen website biedt het bedrijf werkruimte aan in onder meer Rotterdam, Zwolle en Almere, evenals woonruimte in Den Haag en Amersfoort.
5Huizen Leegstandbeheer
5Huizen Leegstandbeheer van Miloeda Vijfhuizen werd in 2013 opgericht en is gevestigd in stadsdeel Scheveningen in Den Haag. Miloeda Vijfhuizen was eerder algemeen manager bij leegstandbeheerder Bewaakt & Bewoond. Zij heeft de functie van penningmeester in koepelorganisatie VLBN. 5Huizen heeft onder meer de volgende typen vastgoed onder beheer: kantoren (60%), woningen (10%) en bedrijfsruimte (25%). Het gaat om rond de 20 objecten, verdeeld over 55.000 m². Voorbeelden van opdrachtgevers zijn het Rijksvastgoedbedrijf en Ten Brinke Projectontwikkeling.
Op de Binckhorst in Den Haag beheert 5Huizen een deel van een pand. In het andere deel heeft het COA 650 vluchtelingen gehuisvest. Een ander opvallend object is de Seyss-Inquart Bunker op Landgoed Clingendael.
Als leegstandbeheerder vult 5Huizen tijdelijk panden met bewoners, startende ondernemers en kunstenaars. Ook opslag is mogelijk. Op verzoek van pandeigenaren of in overleg met hen, worden bewakingscamera’s geplaatst. De website van het bedrijf biedt op dit moment geen voorbeelden van woningen of panden voor tijdelijk gebruik.
Ad Hoc Beheer
Het in Den Haag gevestigde Ad Hoc is een van de grootste Nederlandse leegstandbeheerders en bestaat al 34 jaar. Het bedrijf heeft tien vestigingen in ons land en daarnaast zijn er nog tien Britse vestigingen. Algemeen directeur Claudia Duinisveld heeft de leiding over een bedrijf dat in Nederland meer dan honderd medewerkers telt. Zwerfkei Tijdelijk Beheer, dat onafhankelijk bedrijf uitoefent, is onderdeel van Ad Hoc. Duinisveld is behalve directeur bij Ad Hoc, bestuurslid bij KLB (Keurmerk Leegstandbeheer Nederland).
De activiteiten die Ad Hoc verricht omvatten tijdelijk beheer van leegstaande panden om onder andere kraken en ongewenste activiteiten te voorkomen, tijdelijke verhuur op basis van de leegstandwet, bewaking en beveiliging, Ad Hoc Business Centre (creëren van verzamelpanden voor start-ups en kleine ondernemingen, waar ondernemers betaalbare werkruimtes vinden en kunnen netwerken), Ad Hoc Samen Projecten (maatschappelijke initiatieven waarbij Ad Hoc leegstaande panden inzet voor projecten met een sociale impact, zoals opvanglocaties of gemeenschapsruimtes), huisvesting van bijzondere doelgroepen, zoals economische daklozen, vluchtelingen, statushouders en Oekraïense ontheemden, huismeesterdiensten en parkeerfaciliteiten.
Van de portefeuille bestaat 54% uit woningen, 10% uit kantoren en 8% uit bedrijfsruimte. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen ‘duizenden’ objecten in Nederland onder beheer, opgeteld zo’n 1 mln m². Opdrachtgevers zijn gemeenten, diverse woningcorporaties en de Universiteit van Amsterdam, ABN Amro en Maarsen Groep. Een recent en opvallend project is beheer van het achtergelaten hoofdkantoor van DSM in Heerlen.
Alvast
Alvast heeft zijn hoofdkantoor in Rotterdam en regiokantoren in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. Het bedrijf is al meer dan twintig jaar actief in leegstandbeheer en is in 2000 opgericht door Jan-Hein Koetsier en Paul Jeekel. Sinds 2019 is Richard de Bruijn algemeen directeur. De Bruijn kwam al in 2006 bij het bedrijf als stagiair. Alvast is gespecialiseerd in ‘oplossingen op het gebied van antikraak, bewaking en tijdelijke verhuur’.
Het bedrijf onderscheidt zich onder meer door het programma ‘Alvast voor elkaar’, waarbij het gebruikers van het vastgoed aanmoedigt ook actief te zijn in de woonomgeving op een manier die de sociale cohesie bevordert en de leefbaarheid in een wijk vergroot. Met Alvast voor elkaar en Alvast Community doet het bedrijf meer voor de buurt dan de gemiddelde leegstandbeheerder. Ook noemt Alvast duurzaamheid als een speerpunt, waarbij het gebruikers aanmoedigt energie te besparen.
Alvast heeft onder meer woonruimte in aanbod, verspreid door heel Nederland, bijvoorbeeld in Groesbeek bij Nijmegen. Op de site wordt verder kantoorruimte aangeboden in Amsterdam en Heerlen.
Antikraak.nl
Jansen Vastgoedbeheer h.o.d.n. (handelend onder de naam) Antikraak.nl heeft vestigingen in Amsterdam en Haarlem. Directeur Patrick Jansen is afkomstig van Zwerfkei en begon voor zichzelf in 2019. Tot de belangrijkste activiteiten behoren antikraak, placemaking, (terrein)beveiliging en facilitair beheer.
Objecten onder beheer zijn bedrijfsruimte (65,4%), woningen (14,6%), kantoren (8,5%) en overig vastgoed (11,5%). Het gaat om in totaal 132 objecten, die bij elkaar 182.595 m² bestrijken. Opdrachtgevers zijn onder meer de gemeente Amsterdam, rijksvastgoed, woningcorporatie Eigen Haard en Amsterdamse Maatschappij.
Het is een van de weinige partijen onder de leegstandsbeheerders met aanbod op Curaçao. Onlangs verworven projecten zijn Placemaking in Willemstad (Curaçao), het Havenstraatterrein en Buitenhof (opvang Oekraïners en economisch daklozen). Verder valt op dat het bedrijf door heel Nederland aanbod heeft van werkruimtes.
Bewaakt & Bewoond
Het in Den Haag gevestigde Bewaakt & Bewoond werd in 1997 opgericht door eigenaar Jan-Kees Alblas. Het bedrijf heeft woningen, werkruimte en opslagruimte in beheer, maar ook bioscopen en kerken. Een project dat prominent op de website prijkt, is de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Het complex is eigendom van AM en Levensland en wordt herontwikkeld tot onder meer woonruimte. Zoals het er nu naar uitziet, begint de bouw in 2026. Een ander object dat Bewaakt & Bewoond sinds eerder dit jaar beheert, is voormalige hotel Amrâth in Eindhoven, dat in een plaatselijke krant al werd omschreven als ‘zorgenkindje’. Het hotel is dicht en wordt herontwikkeld tot appartementen. In de eigen stad beheert Bewaakt & Bewoond voormalig theater Concordia.
In aanbod op een Facebooksite van Bewaakt & Bewoond zijn werkruimtes en ateliers in Rotterdam en Den Haag, evenals woonruimte in Hilversum. Het bedrijf heeft ook het voormalige hoofdkantoor van Grandvision in Soesterberg in beheer. In het oude pand van het Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat in Utrecht heeft Bewaakt & Bewoond nu tijdelijk ruimte voor ondernemers, in afwachting van plannen die projectontwikkelaar Loostad aan het uitwerken is.
De Kabath Vastgoedbeheer
De Kabath Vastgoedbeheer (dKBv) uit Apeldoorn bestaat ook alweer 33 jaar en werd in 1991 opgericht door Jan Geelen-de Kabath. Joost Hamming is directeur/grootaandeelhouder, Bernd van den Berg is sinds vorig jaar operationeel directeur. Het bedrijf doet vastgoedbeheer voor lokale overheden, woningcorporaties, zorginstellingen en particuliere beleggers – leegstandbeheer is daar een onderdeel van. Het bedrijf biedt ook hospitality, placemaking, facilitair beheer en beveiliging aan.
dKBv biedt woonruimte aan in kantoren, scholen en kerken tot zelfs kastelen en industriële complexen. Op het moment biedt dKBv woningen aan in Zevenaar, Terhole, Zutphen en De Lier. Werkruimte wordt momenteel aangeboden in Zutphen en Apeldoorn.
De Vastgoedbeschermer
De Vastgoedbeschermer is gevestigd in het Gelderse Waardenburg en heeft 22 medewerkers. Jeroen van de Coolwijk was in 2003 de oprichter van de onderneming en is nog steeds directeur. De Vastgoedbeschermer doet aan leegstandbeheer op basis van bruikleen met start-ups/ondernemers en bewoners, tijdelijke verhuur, beveiliging/bewaking en advieswerkzaamheden/consultancy. Het bedrijf heeft ongeveer 950.000 m² onder beheer, waarvan 40% kantoren, 34% woningen en 20% bedrijfsruimte. Opdrachtgevers zijn in het algemeen de (semi-)overheid, beleggers en ontwikkelaars. De Vastgoedbeschermer haalt zijn klanten onder meer binnen op de Provada, waar het al elf jaar een stand heeft, en via het eigen netwerk. Recente, dan wel opvallende projecten zijn een tweetal kantoorcomplexen in Den Haag van beide circa 30.000 m², waarvan er één beveiligd wordt met camera’s (binnen en buiten), een viertal voormalige universiteitsgebouwen van gezamenlijk circa 20.000 m² in Leiden en een klooster in het centrum van Tilburg.
FIM Vastgoed
FIM Vastgoed is een leegstandbeheerder in Haarlem en is onlangs verhuisd naar de Wateringweg. Oprichter en directeur-eigenaar is Pim Hendriks, die het bedrijf begon in 2020. Het beheert alle soorten vastgoed en kan daarin tijdelijke gebruikers/bewoners plaatsen. Als opdrachtgevers noemt FIM het Rijksvastgoedbedrijf en gemeenten als Alkmaar, Purmerend, Medemblik en Zandvoort, evenals De Geus en HBB Groep.
Iets van het aanbod is via LinkedIn te vinden. Op de site zelf wordt eerst inschrijving vereist. Zo biedt FIM onder meer werkruimte aan in Nibbixwoud en Haarlem.
Gapph Group
Oprichter en algemeen directeur van Gapph is nog altijd Johan van Haaster. Het bedrijf met 110 medewerkers en een hoofdkantoor in Den Bosch heeft verder nog zes vestigingen. De groep is ook actief in België onder de naam Interim en in het Verenigd Koninkrijk. Gapph Group is naar eigen zeggen de op twee na grootste leegstandbeheerder van Europa. De activiteiten van het bedrijf bestaan uit tijdelijke verhuur bij herstructurering, risicodragend aanhuren, studentenhuisvesting, langetermijnverhuur en bouw en beheer van modulaire woningen. Van de objecten die Gapph in Nederland onder beheer heeft, is 10% kantoor, 80% woning en 5% bedrijfsruimte. De opdrachtgevers van Gapph zijn woningcorporaties, gemeenten, ontwikkelaars/beleggers en het Rijksvastgoedbedrijf. Opvallende projecten die Gapph noemt, zijn tijdelijke verhuur en beheer van circa 200 woningen in Tilburg, en de verhuur en beheer van 320 flexwoningen aan de Pagelaan in Utrecht. Gapph Modular won de aanbesteding in Utrecht voor de bouw van 162 modulaire woningen. Deze tak bestaat nu twee jaar.
HOD Leegstandbeheer
HOD (Huis Oppas Dienst Nederland) uit Utrecht is een dochter van facilitair dienstverlener Facilicom Services Group. Directeur Laurens Mondelaers, tevens bestuurslid van brancheorganisatie VLBN, organiseerde voor de branche een kennissessie voor alle leegstandbeheerders over het onderwerp ‘Bruikleen of huur?’, een belangrijk onderscheid. Mondelaers is al 22 jaar aan het meer dan veertig jaar oude bedrijf verbonden en is nu twee jaar directeur.
HOD doet met zijn 13 medewerkers aan tijdelijk beheer, opvang van doelgroepen, camerabewaking, legionellapreventie en huismeesterdiensten. De meer dan duizend objecten die het beheert bestaan voor 19% uit kantoren, 59% uit woningen en 16% uit bedrijfsruimte.
Aan de Pasar Malamstraat in Almere, zo laat het bedrijf weten, beheert HOD een opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden. Verdeeld over zes gebouwen en 211 woonunits wonen hier bijna zeshonderd mensen. Het bedrijf doet het sociale, technische en administratieve beheer. Wat hierbij zeker heeft geholpen, is dat HOD in Houten, Woerden, Bussum, Heiloo en Assendelft al ervaring had opgedaan met de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Interveste Beheer
Bestaat Interveste nog? Leegstandbeheerder Interveste werd vorig jaar overgenomen door Gapph, maar beide bedrijven zouden voorlopig nog onder eigen naam voortbestaan. Op termijn zouden ze overgaan naar Gapph. Een eigen website heeft Interveste niet meer, maar het bedrijf is nog wel te vinden op LinkedIn. Ook de KvK-inschrijving lijkt nog intact. Zie verder Gapph.
Livable
Livable, voorheen VoorkomLeegstand, heeft nu als pay-off: Livable Voorkomt Leegstand. Daarmee is al veel gezegd over de activiteiten. Het bedrijf houdt zich bezig met de volgende activiteiten: tijdelijk beheer op basis van bruikleen (wonen en werken), antikraak, tijdelijke verhuur, bewaking en beveiliging, huismeestertaken en vastgoedbeheer op opvanglocaties. Directeur is Bastiaan Koetsveld en het bedrijf heeft vijftien medewerkers.
Zoals vele andere leegstandbeheerders heeft Livable voornamelijk woningen onder zich, namelijk 50% van het bestand. Verder kantoren (30%) en scholen (20%). Een voorbeeld van de laatste categorie is een klaslokaal in de oude basisschool St. Josef in Overloon, vlak bij Venray, waar bewoners een eigen ruimte hebben en voorzieningen delen.
Opdrachtgevers zijn vooral gemeenten en woningcorporaties. Enkele opvallende, recente projecten van Livable zijn sociaal/technisch en facilitair beheer van diverse opvanglocaties voor de gemeente Leiden, herstructurering van een flat in Katwijk aan Zee voor Dunavie, herstructurering van Westwijk in Vlaardingen voor WaterwegWonen en in Dordrecht complex Nieuw Thureborgh, een herontwikkelingslocatie van woonruimtes.
Maximus Vastgoedbeheer
Maximus Vastgoedbeheer is gevestigd in Maastricht en houdt zich met zijn vijftien medewerkers bezig met antikraak, tijdelijke verhuur, tijdelijk alarm en onderhoud. Het objectenbestand dat Maximus onder beheer heeft, bestaat voor 98% uit woningen. De meer dan 1500 objecten met een gezamenlijk metrage van meer 90.000 m² zijn in beheer gegeven aan Maximus door opdrachtgevers als de overheid, woningcorporaties, ontwikkelaars en zorgpartijen. Directeur en eigenaar van Maximus is Jeroen Hermans, die het bedrijf in 2009 in Sittard begon. Het actuele aanbod op de site betreft woonruimte in Roermond, Heerlen, Geleen, Brunssum en een parkeerplaats in Maastricht.
Oak Management
Oak Management is al vijftien jaar actief in de sector leegstandbeheer. Het bedrijf onder leiding van Arnoud Schollema is gevestigd in Den Haag, maar heeft een landelijke dekking. Het heeft elf medewerkers. Tot de activiteiten behoren tijdelijk beheer, antikraak, camerabeveiliging, maatschappelijke opvang cq. opvang van statushouders en Oekraïense vluchtelingen.
Het merendeel van de objecten die Oak onder beheer heeft zijn woningen (50%). Daarnaast kantoren (30%), bedrijfsruimte (10%) en kerken (5%). Helaas is op de website niet te zien wat wat het aanbod is. Oak stelt dat het bij elkaar gaat om meer dan driehonderd objecten met een gezamenlijk metrage van meer dan 300.000 m². Opdrachtgevers zijn de provincie Zuid-Holland, het Rijksvastgoedbedrijf, Vorm en woningcorporatie Staedion. Voor Vorm beheert Oak het project ‘Soza’ in Den Haag, het voormalig ministerie van Sociale Zaken bij Station Den Haag Laan van NOI (80.000 m²). Op termijn komen daar twee woontorens voor 1200 huishoudens. Soza huisvest er nu vluchtelingen, studenten en statushouders. Ook zijn er werkplekken en ateliers. Oak beheert ook het Rode Kruis Ziekenhuis (32.500 m²) aan de Sportlaan in Den Haag, waar tijdelijk studenten wonen en ruimte wordt geboden aan kunstenaars en start-ups. Aan de Toekanweg 7 in Haarlem beheert Oak in opdracht van Egeria het voormalige kantoor (15.000 m²) van Rijkswaterstraat.
Oranje Steengoed Beheer
Oranje Steengoed Beheer is in 2019 opgericht door Robert Dijkstra, afkomstig van concurrent De Vastgoedbeschermer. Oranje Steengoed Beheer, dat vestigingen heeft in Heerenveen en Wageningen en over drie medewerkers beschikt, noemt als belangrijkste activiteiten antikraak, tijdelijke verhuur en bewaking. Over de objecten die het beheert en om hoeveel vierkante meters daarbij gaat, hult het bedrijf zich in stilzwijgen. Opdrachtgevers van deze leegstandbeheerder zijn onder meer overheden, beleggers, makelaars & beheerders, zorginstellingen en woningcorporaties. De site biedt werkruimtes aan in Leeuwarden en Zwolle, en daarnaast vooral veel woonruimte in plaatsen als Slochteren, Stiens, Ter Apel, Uithuizen en Valburg.
Totalus Beheer
Totalus Beheer presenteert zich met ‘onderhoud, beheer en verhuur’ en ook nog leegstandbeheer. Het is een jong bedrijf, dat in 2019 werd opgericht door Matthijs Stoffels, eerder werkzaam bij Camelot. Totalus heeft vestigingen in Rotterdam en Monster. In die regio heeft het bedrijf ook de meeste objecten onder beheer.
Het gehele antikraakaanbod op de site is overigens ‘niet beschikbaar’. En elders wordt bezoekers dan ook aangeraden: ‘Houd de website en Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van het actuele aanbod.’
VPS Nederland
VPS Nederland is gevestigd in Den Haag en is bijna een buurman van concullega Oak Management. De VPS Group is ‘Europa’s toonaangevende specialist op het gebied van tijdelijke beveiliging’, aldus de website. VPS Group, dat in 2013 de Nederlandse leegstandbeheerder FMT overnam, heeft behalve dochterondernemingen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland, ook vertakkingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Hoofdkantoren zijn er in Manchester, Den Haag en Parijs. VPS Nederland staat onder leiding van directeur Jeroen van der Poel, die sinds dit jaar tevens roulerend voorzitter is van de brancheorganisatie VLBN. Eerder was hij zes jaar secretaris van die club.
VPS is in Nederland actief op twaalf locaties met meer dan negentig medewerkers. Het bedrijf doet aan leegstandbeheer, beveiliging en onderhoud.
Woonruimte wordt aangeboden in Goor, Deventer en Enschede, maar ook in Rotterdam-Zuid. Tijdelijke werkruimtes zijn beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Bilthoven. Opdrachtgevers zijn de overheid, woningcorporaties en beleggers in commercieel en zorgvastgoed. Onder special projects schaart VPS op zijn website projecten en vastgoedcomplexen waar ruimte is gecreëerd voor ondernemers, kunstenaars en andere creatieve gebruikers. Voorbeelden daarvan zijn de Zeepfabriek in Nieuwegein, Fort Isabella in Vught en De Kaai (voormalige margarinefabriek) in Rotterdam.
Zwerfkei Tijdelijk Beheer
Om verwarring met Zwerfkei Outdoor & Travel Centre in Woerden te voorkomen, heet Zwerfkei tegenwoordig Zwerfkei Tijdelijk Beheer. Het aloude Amsterdamse Zwerfkei van Eyk Backer werd in april 2022 overgenomen door Ad Hoc, dat zijn hoofdvestiging in Den Haag heeft. Zwerfkei is zwervende, want het adres aan de Tweede Oosterparkstraat in Amsterdam wordt met ingang van 24 juni – tijdelijk – Lekstraat 44. Het bedrijf blijft onder de eigen naam actief en Michael Braat is de directeur. Hij is tevens bestuurslid van branchevereniging VLBN.
Zwerfkei begon met antikraak in 1980 en is daarmee de grondlegger van het vakgebied. Eyk Backer, van huis uit makelaar, was de oprichter. Backer was in 2009, toen al een oude rot in het vak, medeoprichter van branchevereniging VLBN en in 2010 van keurmerk KLB.
De portefeuille van de Amsterdamse leegstandbeheerder bestaat voor 63% uit woningen, maar Zwerfkei brengt ook ondernemingen tijdelijk onder in kantoren (17% van de beheerde objecten) en bedrijfsruimten (17%). De portefeuille bevat in totaal volgens eigen opgaaf ‘minder dan 500 projecten’, maar wel met een totale oppervlakte van 160.000 m². De gemeente Amsterdam, woningcorporaties Eigen Haard en Rochdale worden genoemd als belangrijkste opdrachtgevers.
Volgens Zwerfkei is net als voorgaande jaren de trend dat door de krapte op de woningmarkt de belangstelling voor ‘antikraak’ en tijdelijk beheer groot blijft.
Leegstandbeheerders zonder KLB-keurmerk
Monoma Nederland
Leegstandbeheerder Monoma, lid van VGM NL en ISO gecertificeerd, is onderdeel van Mosaic World en maakt onder leiding van Patrick Dillen een enorme groei door. Volgens de door het bedrijf verstrekte informatie heeft het 122 medewerkers die zich bezighouden met tijdelijke en permanente transformaties, tijdelijk en permanent vastgoedbeheer, focus op administratief, commercieel en technisch beheer, object- en bouwplaatsbeveiliging, facilitair en sociaal beheer van opvanglocaties voor vluchtelingen en uitgeprocedeerde asielzoekers voor gemeentes en woningbouwverenigingen, en antikraak en tijdelijke bewoning van leegstaand vastgoed.
Het bedrijf heeft vestigingen in Eindhoven, Utrecht en Amsterdam, maar bestrijkt heel Nederland. Het heeft 400 lopende contracten voor de objecten die het in beheer heeft en die beslaan bij elkaar 310.000 m². Monoma beheert onder meer kantoren (29%), woningen (41%), bedrijfsruimte (20%) en kerken (2%).
Opdrachtgevers zijn uiteenlopende partijen als stroomnetbeheerder Liander, de gemeenten Amsterdam, Tilburg, Amersfoort en Venlo, maar ook de NS, Woonzorg en het eigen moederbedrijf Mosaic Groep.
Lopende projecten zijn onder meer Cotton Student Village in Rijswijk, waar in samenwerking met Rosewood Real Estate 132 studentenwoningen worden beheerd. In het Tuinstraatkwartier in De Bilt huisvest Monoma bewoners op basis van leegstandwetverhuur of op basis van een tijdelijke bruikleenovereenkomst voor woningcorporatie Woongroen. Monoma doet het facilitair beheer voor onder andere de gemeente Amsterdam, Amersfoort en Tilburg van opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen.
Wolf Huisvestingsgroep
Wolf Huisvestingsgroep houdt zich onder leiding van directeur Frank van Min met twaalf medewerkers bezig met tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet, antikraak/bruikleen, tijdelijke verhuur op basis van de wet vaste huurcontracten uitzonderingsgroepen en flexwoningen. Vorig jaar liet het bedrijf nog weten vier vestigingen te hebben, inmiddels lijkt het geheel mobiel te zijn. Toch is er nog wel een adres in Utrecht en een vaste telefoonlijn in Amsterdam. ‘We werken grotendeels vanuit de locaties die we beheren, verspreid over het land, en vanuit huis’, meldt Van Min, die in 2006 begon met het antikraakbedrijf. De naam ontleende hij aan een personage uit de film Pulp Fiction. Van Min was adviseur van de Tweede Kamer bij de totstandkoming van de wet ‘Kraken en Leegstand’. Op aanraden van de toenmalige minister heeft hij het Keurmerk Leegstandbeheer opgericht. De richtlijnen die toen door de sector zijn opgesteld, voldeden echter niet aan de regels die Wolf Huisvestingsgroep nodig acht. ‘Daarom hebben wij ons teruggetrokken uit dat keurmerk’, aldus Van Min.
Wolf heeft vooral woningen in de portefeuille – die maken 95% uit van de 4000 objecten in beheer – en noemt als opdrachtgevers Rijswijk Wonen, Wageningen Universiteit en gemeente Utrecht.
Projecten die Wolf noemt zijn onder meer een complex in Rijswijk met een groot aantal flexwoningen, waar Wolf de backoffice verzorgt van de huisvesting van statushouders en spoedzoekers. In Rotterdam verzorgt Wolf de verhuur en het property management van modulaire, tijdelijke woningen. In regio Den Haag regelt Wolf de tijdelijke verhuur van meerdere te slopen corporatieflats.
Wolf heeft een eigen model ontwikkeld om de puntentelling gebaseerd op de Wet Betaalbare Huur op te stellen, van één of een groot aantal woningen. Volgens Wolf bevat het model van de Huurcommissie enkele fouten en is het zeer bewerkelijk. Het model van Wolf is gratis te krijgen, en zo is Wolf ook al in contact gekomen met nieuwe opdrachtgevers.
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 13 december 2024