Colliers: Winkelbeleggingen weer in de lift

Beleggers kochten voor € 400 mln aan winkels in de eerste vijf maanden van het jaar, een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Dat schrijft vastgoedadviseur Colliers in een rapport over een kentering in de retailbeleggingen: Ontwikkelingen winkelbeleggingsmarkt Nederlandse binnensteden. Al jaren steken investeerders minder geld in winkelvastgoed, maar aan die neergaande lijn lijkt nu een eind te zijn gekomen.

Vooral binnensteden zijn in trek. Colliers verwacht dan ook  dat aan het eind van 2024 één miljard euro in winkels is belegd. De vijf grootste steden bieden investeerders de meeste zekerheid, terwijl in Ede, Hoofddorp en Almere ook kansen liggen.

Onzeker jaar

2023 was een onzeker beleggingsjaar door een golf aan winkelfaillissementen en consumenten die minder te besteden hadden. Hoge financieringskosten zorgden ervoor dat investeerders niet bereid waren om de vraagprijs te betalen. Hierdoor halveerde de totale omvang van de winkelinvesteringen. ‘Nu de rente langzaam daalt en de koopkracht herstelt, zien beleggers weer kansen. We verwachten dat vooral winkels in binnensteden of kleine winkelcentra van eigenaar wisselen in de tweede helft van het jaar,’ zegt winkelexpert Jacob Pot.

Niet alleen financiële indicatoren zijn belangrijk voor investeringsbeslissingen. Ook demografie, regionale economische ontwikkelingen en levendigheid in de stad bepalen de aantrekkelijkheid van een belegging. De consument staat namelijk altijd centraal in winkelvastgoed. Risicomijdende investeerders zijn het best af in het centrum van Amsterdam. In de hoofdstad liggen de huurprijzen hoog, is de langdurige leegstand laag en het levendige, historische centrum trekt veel toeristen. Dit zorgt voor stabiele huurinkomsten, waardoor kopers tot 25 keer de huur over hebben voor de beste winkelpanden in de Kalverstraat.

Koopkrachtig

Utrecht en Den Haag komen op plek twee en drie. In Utrecht komt dat vooral door de economische kracht van de stad. Den Haag heeft een grote, groeiende en koopkrachtige bevolking en scoort vooral goed met een langdurige leegstand van nog geen 2%.

Beleggers die relatief snel hun investering willen terugverdienen en niet terugschrikken van wat meer risico, kunnen het beste in Ede terecht. Deze stad scoort beter op bevolkingsgroei, economie en veiligheid dan andere steden met een vergelijkbaar rendement. Wel is de leegstand nog hoog. Kopers kunnen hier voor ongeveer twaalf keer de huur hun slag slaan. Investeren in Vlaardingen en Assen biedt minder zekerheid, maar beleggers kunnen wel profiteren van lagere koopprijzen.

Hoofddorp en Almere

Hoofddorp en Almere bieden in hun prijssegment de meeste zekerheid. Hoofddorp lift mee op de groei van Amsterdam en heeft weinig langdurige leegstand. Almere groeit snel en de stad wordt aantrekkelijker door investeringen in het stationsgebied. ‘Steden zijn dynamischer dan ooit. Voor beleggers die verder willen kijken dan de usual suspects bieden andere plaatsen ook aantrekkelijke mogelijkheden,’ vertelt Jacob Pot.