Colliers: ‘Eindhovense woningmarkt in een stroomversnelling’

Prijzen van woningen zijn in Eindhoven in één jaar tijd met 13% gestegen.

De toename van het aantal huishoudens overstijgt alle voorspellingen. De sterke stijging van het aantal huishoudens komt vooral door de groei van het aantal expats. Dat stelt vastgoedadviseur Colliers in een woningmarktrapport over Eindhoven.

Het aantal inwoners met een migratieachtergrond is in Eindhoven in vijf jaar tijd met 17% gestegen, terwijl de totale bevolking met 5% toenam.  

De stijgende prijzen maken het voor huishoudens lastig om een nieuwe of andere woning te kopen De verwachting is dat een deel van de woningverkopers de stad verlaat en vertrekt naar omliggende gemeenten als Helmond en Valkenswaard. Hier liggen de prijzen sinds kort lager dan in Eindhoven, waardoor zij een serieus alternatief zijn geworden.
Slechts 38% van alle woningen in Eindhoven is een meergezinswoning en daarmee een ondervertegenwoordigd segment. In Utrecht ligt dit percentage op 56%, in Rotterdam op 75% en in Den Haag op 79%. Slechts een op de drie woningen die te koop staat, valt in deze categorie terwijl juist hier vraag naar is. Om hierop in te spelen, zet de gemeente in op hoogbouw. Het streven is om in het centrum 10.000 woningen bij te bouwen. Nieuwe ontwikkelingen als District E (maximaal 158 meter hoog), Toren N(ico) (110 meter hoog), De Bunker (100 meter hoog) en de Onyx (84 meter hoog) tekenen straks de skyline van Eindhoven.