Catella koopt woningbouwproject Zoetermeer voor € 55 mln

Catella European Residential III Fund heeft via een forward-funding transactie een woningbouwproject in Zoetermeer gekocht voor € 55 mln.

Het nieuwbouwcomplex in het centrum van Zoetermeer omvat 134 ruime appartementen, voornamelijk gericht op het betaalbare middensegment. 

Het project is door het in Maastricht gevestigde Catella Investment Management Benelux (CIMB) namens CER III gekocht van ontwikkelaar De Maese. CER III is een Impact Fund dat zich richt op milieuvriendelijke en betaalbare huisvesting. Het wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM).

Paul van Stiphout, Fund Manager CER III bij CRIM, zei: "In veel steden in het westen van Nederland is er een grote schaarste aan betaalbare woningen in het middensegment van de huursector. Dit nieuwe woonproject is de eerste transactie van het investeringsprogramma van de gemeente Zoetermeer voor betaalbare woningen. En betaalbaar betekent niet goedkoop - het gebouw wordt kwalitatief hoogwaardig afgewerkt. CER III volgt een pan-Europese langetermijnstrategie die gericht is op investeringen in milieuvriendelijke, hoogwaardige, betaalbare en goed gelegen woningen. Dit project voldoet aan alle voorwaarden op het vlak van betaalbaarheid en sociale impact en draagt sterk bij aan de algemene prestaties van het fonds.”

De nieuwe ontwikkeling voldoet aan de EU-milieucriteria voor "geen significante schade" (DNSH). Dit komt door de biodiversiteitskenmerken van het gebouw zoals groene gevels en digital systemen om het waterverbruik van huurders bij te houden en verspilling te beperken. Op de benedenverdieping wordt een gemeenschappelijke ruimte gecreëerd die gratis aan de huurders ter beschikking wordt gesteld voor bijeenkomsten. 

Het nog te bouwen project is gelegen op de hoek van de Luxemburglaan en de Europaweg, in het stadscentrum van Zoetermeer. Er zullen verschillende winkels in het gebouw komen, daarnaast zal het complex goed te bereiken zijn met het openbaar vervoer.

Bij oplevering omvat de woontoren een gevarieerde mix van woningen, waaronder appartementen met één, twee en drie slaapkamers. Op de begane grond komen drie commerciële ruimtes van in totaal 165 m² en een bewonersparkeergarage met 97 parkeerplaatsen.

CMS trad op als juridisch adviseur en SGS verleende technische ondersteuning aan Catella.