Capital Value: € 4,8 mrd aan woningbeleggingen in eerste helft 2020

Op de beleggingsmarkt voor huurwoningen is in het eerste helft van dit jaar een record transactievolume behaald, zo blijkt uit berekeningen van Capital Value.

In totaal werd er in Nederland voor € 4,8 mrd aan huurwoningen verkocht; goed voor een groei van 6,4% ten opzichte van het transactievolume een jaar eerder. In totaliteit gaat het om de verkoop van ruim 19.000 woningen. Het hoge transactievolume laat volgens Capital Value zien dat woningbeleggers veel vertrouwen hebben in de woningmarkt.

Van het totale transactievolume werd bijna de helft (€ 2,3 mrd) geïnvesteerd in nieuwbouwwoningen en transformaties. Met dat bedrag worden in de komende jaren zo’n 8.800 nieuwe woningen gebouwd. De Nederlandse pensioenfondsen blijven een drijvende kracht achter de komst van nieuwbouwwoningen. In totaal investeerden zij € 1,4 mrd in huurwoningen, waarvan ruim € 1 mrd in nieuwbouw. Daarmee worden zo’n 3.700 betaalbare huurwoningen toegevoegd aan de Nederlandse woningvoorraad.

Ook woningcorporaties waren in de eerste helft van 2020 erg actief. Zij vertegenwoordigden circa 10% van het totale volume (€ 450 mln). Dat is een aanzienlijke toename vergeleken met eind 2019, toen het investeringsvolume uitkwam op 3%. Van de investeringen door woningcorporaties werd 76% geïnvesteerd in nieuwbouw. Ook in crisistijd gaan woningcorporaties door met uitbreiding en vernieuwing van de woningvoorraad, aldus Capital Value.

Als gevolg van de onzekerheden van de pandemie in economieën over de hele wereld, waren internationale beleggers in het eerste half jaar wat voorzichtiger. Het aandeel van internationale beleggers liep terug ten opzichte van vorig jaar: van 46% eind 2019 naar 32% in het eerste half jaar van 2020. Dat aandeel is vergelijkbaar met 2018, toen internationale beleggers verantwoordelijk waren voor 35% van het transactievolume. In 2020 kwamen de meest actieve internationale beleggers uit Zweden, Duitsland en de Verenigde Staten.

“Het is goed nieuws dat Nederlandse pensioenfondsen en woningcorporaties de afgelopen maanden zeer actief zijn gebleven en veel nieuwbouw huurwoningen hebben aangekocht. Voor de tweede helft van 2020 verwachten wij, dat deze lijn zich zal doorzetten en dat ook buitenlandse pensioenfondsen meer zullen aankopen. Banken spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder onderzoek toonde al aan dat 60% openstaat voor het uitbreiden van de leningenportefeuille met Nederlandse huurwoningen”, zo verklaart Marijn Snijders, directeur Capital Value.

img
Redacteur
Profiel