Calcasa over woningmarkt: eerste signaal voor ontstaan 'kopersmarkt'

De coronacrisis heeft nog geen negatief effect op de woningmarkt. Wel stijgt het aanbod.

Zo blijkt uit cijfers van Calcasa. Het aantal verkopen is in maart en april op peil gebleven en in de prijsontwikkeling is nog geen effect zichtbaar. Wél is het aanbod in april en mei flink toegenomen, wat een eerste waarschuwingssignaal is voor een omslag op de woningmarkt.

Het toenemende aanbod is volgens Calcasa een belangrijk eerste signaal zijn dat de ‘verkopersmarkt’ aan het veranderen is in een ‘kopersmarkt’. In de dynamiek van de Nederlandse woningmarkt is dat de eerste stap op weg naar een mogelijke crisis. Een verkopersmarkt past in economische bloeiperiodes. Het verkopen van een woning is makkelijk, het kopen van een woning is lastig. In dergelijke marktomstandigheden daalt het aanbod en stijgt het aantal transacties. Wanneer de economie verslechtert, wordt het kopen van een woning makkelijk en het verkopen moeilijk. In deze marktomstandigheden groeit het aanbod van te koop staande woningen en daalt het aantal transacties.

Het zal volgens Calcasa nog even duren voordat een eventueel effect zichtbaar zal worden in de woningprijzen. Tijdens de kredietcrisis duurde het meer dan een jaar voordat de woningprijzen gingen dalen. Bij de uitbraak van Covid-19 in het eerste kwartaal van 2020 was de krapte op de woningmarkt veel groter, dan bij de uitbraak van de kredietcrisis in het derde kwartaal van 2007. Een groep potentiële kopers krijgt nu de mogelijkheid om toe te slaan op de woningmarkt. Dit leidt tot een inhaalslag waardoor het aantal verkochte woningen, ondanks de coronacrisis, vooralsnog hoog zal blijven. Ook de historisch lage hypotheekrente en daarmee goede betaalbaarheid dragen hier aan bij.

img
Redacteur
Profiel