Calcasa: Ook rijtjeshuizen kosten nu vaak al een miljoen

Door de stijging van de woningprijzen met 7% in 2019 is het aantal miljoenenwoningen opnieuw flink toegenomen.

Nederland telt nu meer dan 65 duizend miljoenenwoningen, blijkt uit het Calcasa Jaarverslag Miljoenenwoningen 2019. Dat is een toename van 21% ten opzichte van 2018. De meerderheid van deze woningen zijn villa’s, zoals die te vinden zijn aan de Konijnlaan in Wassenaar, opnieuw de duurste straat van Nederland.

De meeste van deze miljoenenwoningen staan in de regio Groot-Amsterdam, met name in de hoofdstad. De 10 straten met het grootste aantal miljoenenwoningen bevinden zich allemaal in Amsterdam. De regio waar procentueel de meeste miljoenenwoningen staan is Haarlem. Dit is, samen met de regio Gooi en Vechtstreek, ook de regio waar de duurste miljoenenwoningen staan.

Door de waardestijgingen zijn inmiddels ook 'doorsnee' hoek- en rijtjeswoningen regelmatig meer dan een miljoen waard. Dit soort woningen is vooral te vinden in Amsterdam en omgeving.

Bij de term ‘miljoenenwoning’ wordt vaak gedacht aan vrijstaande villa’s in dure wijken, bijvoorbeeld in Wassenaar en ’t Gooi. Ook historische (grachten)panden in de binnenstad zijn in veel gevallen meer dan een miljoen waard. Uit het miljoenenwoningenrapport dat Calcasa vorig jaar publiceerde, bleek dat ook elders in het land buurten zijn waar het aantal miljoenenwoningen toeneemt, zoals Overgooi in Almere, Thorbeckeplein in Amersfoort en Rhijngeest in Oegstgeest.

Door de sterke waardestijgingen is er de afgelopen jaren een nieuwe categorie miljoenenwoningen bijgekomen: de ‘doorsnee’ miljoenenwoningen. In tegenstelling tot de hierboven genoemde miljoenenwoningen, zijn dit bijvoorbeeld hoek- en tussenwoningen gebouwd na 1945 met een woonoppervlakte van maximaal 200 m². Dit soort woningen is vooral te vinden in Amsterdam en omgeving.

Een van de bekendste voorbeelden is de Henriëtte Bosmansstraat in Amsterdam, een straat met rijtjeswoningen van 150-200 m², gebouwd in de jaren vijftig. 84% van de woningen in deze straat is inmiddels meer dan een miljoen waard.