CEO Vastned stapt op onder druk grootaandeelhouder Van Herk

In samenspraak met de Raad van Commissarissen van Vastned, heeft Taco de Groot besloten per 1 december 2020 terug te treden als CEO. Het besluit valt, nadat vorige maand grootaandeelhouder Aat van Herk openlijk het vertrek van de voltallige directie van Vastned eiste.

Dat is vooralsnog niet aan de orde, want Reinier Walta, de huidige CFO van Vastned, blijft aan en zal na 1 december 2020 optreden als CEO ad interim, totdat een opvolger voor De Groot is benoemd.

Taco de Groot: "Mede ingegeven door de opstelling van een grootaandeelhouder, heb ik het initiatief genomen naar de Raad van Commissarissen om mijn positie bespreekbaar te maken. Naar mijn overtuiging is dat in het belang van de continuïteit van de onderneming en van al haar stakeholders." Vorige maand zei De Groot, al negen jaar CEO bij Vastned, in het Financieele Dagblad nog zich niet te herkennen in de kritiek van Aat van Herk, de Rotterdamse vastgoedbelegger, die ongeveer een kwart van de aandelen van Vastned bezit. Van Herk vindt de kosten bij het winkelfonds te hoog. Onder meer het salaris van De Groot is hem een doorn in het oog, zo tekende het FD eind juni op. Bij de aandeelhoudersvergadering van Vastned eind juni, bleek voor het eerst dat er iets niet in de haak was in de relatie met de aandeelhouder. Verschillende voorstellen werden ruimschoots weggestemd. Het bestuur kreeg onder meer geen decharge voor hun werkzaamheden in 2019.

De Groot, die eigenlijk tot 2023 aan zou blijven, geeft aan ook op te stappen vanwege een nieuw fase waarin het bedrijf is beland. “We hebben de afgelopen jaren met de uitrol van onze kwaliteitsstrategie weten in te spelen op het veranderende retail-landschap, gekenmerkt door de combinatie van e-commerce en winkelen op premium locaties. Die toplocaties bewijzen hun waarde nog steeds, ook ten tijde van de coronacrisis. Op dit moment staat Vastned met een update van de strategie voor een nieuwe fase.”

Vastned heeft onder leiding van Taco de Groot de transitie naar een high street vastgoedfonds verwezenlijkt. Met deze strategie gericht op kwaliteitsverbetering van de vastgoedportefeuille, slaagde Vastned erin om tot zowel stabiele als voorspelbare resultaten voor de lange termijn te komen, zo laat het bedrijf weten. De uitbraak van COVID-19 heeft ontwikkelingen in het retail-landschap, waar Vastned sinds 2011 op inspeelt, versneld en Vastned heeft de strategie update daarom naar voren gehaald. Zoals eerder aangekondigd, zal de update in februari 2021 tijdens de publicatie van de jaarresultaten van 2020 bekendgemaakt worden. Met deze ontwikkelingen komt de onderneming in een nieuwe fase, wat het nu ook een logisch moment maakt voor de stap van De Groot.

Marc van Gelder, voorzitter van de Raad van Commissarissen: "Vastned heeft onder leiding van Taco de high street strategie stap voor stap uitgerold en daarmee Vastned getransformeerd tot een winkelvastgoedfonds met focus op de beste panden in de historische binnensteden van enkele van de meest geliefde Europese steden. De transformatie betrof zowel de portefeuille als de organisatie, inclusief de financiële rapportage en processen. Opererend in een uitdagende retailmarkt, heeft Vastned een sterke performance laten zien, ook gedurende de coronacrisis, met een hoge bezettingsgraad en stabiele waardering van de vastgoedportefeuille. Taco heeft hierin een cruciale rol gespeeld. Daar zijn wij hem zeer dankbaar voor."