CBS: Steeds meer mensen wonen permanent op een vakantiepark

Het aantal mensen dat op een vakantiepark woont is de laatste jaren toegenomen met 14%.

 

Dat heeft het CBS gemeld. Op 1 januari 2024 stonden er iets meer dan 59 duizend personen ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, 14 procent meer dan vijf jaar eerder. Mensen die wel op een vakantiepark wonen, maar niet zo staan ingeschreven zijn niet meegenomen in dit onderzoek, dus het werkelijke aantal kan hoger liggen.

Bewoners van vakantieparken behoren vergeleken met de rest van Nederland iets vaker tot eenpersoonshuishoudens. Ook zijn ze gemiddeld genomen ouder en nog niet zo lang ingeschreven in Nederland. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het dashboard ‘Zicht op Vakantieparken’ van het CBS. De laatste jaren zijn vakantieparken herhaaldelijk in verband gebracht met criminaliteit. 

Gelderland

De provincie Gelderland telde op 1 januari 2024 de grootste groep ingeschreven bewoners van een vakantiepark (10,5 duizend), gevolgd door Noord-Brabant (9,2 duizend mensen). Van alle Nederlandse gemeenten, woonden in de gemeente Dronten de meeste mensen (1200) op een vakantiepark. Net iets meer dan in de gemeente Ommen en Goeree-Overflakkee. Ook Noord-Beveland scoort hoog.

Op 1 januari 2024 woonde 32,6% van de ingeschreven mensen op vakantieparken nog maar kort in Nederland. Vijf jaar eerder was dit 23%. 

Regionaal zijn er grote verschillen in het percentage immigranten of remigranten dat op een vakantiepark woont. Op de Limburgse parken wonen de meeste (55,4%) in Zeeland de minste (21,9%) op een vakantiepark. Ook het aandeel bewoners dat minder dan een jaar in Nederland verbleef, was het hoogst in de provincie Limburg (19%).

Officieel is het niet toegestaan recreatiewoningen te gebruiken voor permanente bewoning, maar dit kabinet wil de handhaving hiervan opschorten en 'gedoogt' de situatie.