Buurtzorginstelling Louwes Lab opent in voormalig Slotervaartziekenhuis

Op vrijdag 29 oktober opent Louwes Lab haar deuren in de voormalige geriatrie-vleugel van het Slotervaart in Amsterdam.

Louwes Lab is een buurt-zorginitiatief van vier organisaties die een maatschappelijke rol vervullen voor de zorg in Amsterdam Nieuw-West.

Het voormalige Slotervaartziekenhuis is sinds mei 2020 in eigendom van het Amsterdamse vastgoedbedrijf Zadelhoff. In de zomer van dit jaar is met de realisatie van de ingrijpende renovatie van het hoofdgebouw gestart.

Zadelhoff heeft ervoor gekozen om de voormalige geriatrievleugel niet grootscheeps te renoveren zodat deze op korte termijn in gebruik kon worden genomen. In deze ruimte van circa 4000 m² geeft Zadelhoff maatschappelijke organisaties een plek in de verwachting dat dit de samenwerking tussen de organisaties zal stimuleren en ruimte voor innovaties creëert.

De vier organisaties zijn het ROC Amsterdam, het buurtteam Amsterdam Nieuw-West (SEZO), Casa Sofia en het Care Design Lab. ROC Amsterdam zal in Louwes Lab een opleiding voor de zorgsector huisvesten. Bij deze opleiding draait het voor de studenten en zij-instromers vooral om het zien, doen en beleven in de zorg. Het buurtteam Amsterdam Nieuw-West (SEZO) zal vanuit Louwes Lab bewoners van Nieuw-West helpen bij vragen over onder andere zorg, geld en gezondheid. Verder verhuist de geliefde ontmoetingsplek van de buurt ‘Casa Sofia’ van buurtbewoner Mohamed Mahdi van de Otto Heldringstraat naar Louwes Lab. Ten slotte komt op de eerste verdieping de nieuwe broedplaats: Care Design Lab. Hier gaan kunstenaars, ontwerpers en zorgondernemers werken aan innovaties voor de zorg.

Op die manier zal het voormalige Slotervaartziekenhuis weer een actieve rol gaan spelen in de buurt. De opening van Louwes Lab vormt de afsluiting van de eerste fase waarbij de laagbouwvleugels rond het tien etages hoge kruisgebouw weer in gebruik wordt genomen. Eerder betrok het Antoni van Leeuwenhoek hier haar centrum voor Vroeg Diagnostiek, werd in juni het eerstelijns gezondheidscentrum geopend en heeft Cardiologie Centrum Amsterdam Slotervaart haar nieuwe vestiging in gebruik genomen. Uiteindelijk moeten in de vervolgfases verschillende vormen van zorgwonen en zorgwerken een plek krijgen in het gerenoveerde kruisgebouw.