Boymans van Beuningen naar V&D Rotterdam Zuidplein

Museum Boymans Van Beuninngen gaat tijdens de renovatie van haar eigenlijke onderkomen een filiaal openen in de voormalige vestiging van V&D aan het Zuidplein van Syntrus Achmea.

Sinds het faillissement van 2016 staat een groot deel van het 11.000 m² grote V&D-pand in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam Zuid leeg. Het lukte Syntrus Achmea 3500 van de 11.000 m2 te verhuren aan Zara en in de herfst van 2017 zo'n 1500 m² aan TK Maxx, maar daar bleef het bij.

Boijmans van Beuningen zocht tijdelijke ruimte vanwege de renovatie van het onderkomen van het museum in het Museumpark in Rotterdam. Aan het NRC meldt het museum dat de locatie op het Zuidplein vooral bedoeld is voor hedendaagse kunst; de meeste van de topstukken zullen tijdens de renovatie in andere Rotterdamse musea te zien zijn. Wel komen er enkele geklimatiseerde kamers voor topkunst. Het museum viel voor het gebouw vanwege mogelijkheden als het licht dat goed te reduleren is, een stabiel vochtigheidsniveau en de bewakingsmogelijkheden. Bovendien zijn het grote verdiepingen zonder tussenmuren zodat het museum daar gemakkelijk een eigen invulling aan kan geven.

Het museum wil voor € 6 mln het pand aanpassen. Momenteel is de museumdirecteur bezig geld hiervoor op te halen bij ideële investeerders. Die investeerders moeten ook investeren in het programma van het tijdelijke museum. 

In 2021 zal Boymans van Beuningen het Collectiegebouw openen, een depot dat ook voor publiek toegankelijk zal zijn. De renovatie van het huidige gebouw zal echter al in 2019 beginnen en zal zo'n 3 à 4 jaar duren.