Bouwsector krimpt met 4% in 2021

In 2020 bleef de volumekrimp in de bouwsector beperkt tot 1%, zo berekende ING Economisch Bureau. 

Kleine bouwbedrijven zagen de omzetten in 2020 nog stijgen, doordat veel consumenten juist in coronatijd hun huis lieten opknappen. Het effect van de coronacrisis wordt in 2021 wel zichtbaar, naar verwachting krimpt de sector met 4%. Minder financiële ruimte bij consumenten en afnemende investeringen in bedrijfsgebouwen laten de bouwsector dan verder krimpen. De extra effecten van de tweede lockdown op de bouw zijn waarschijnlijk wel beperkt. Het aantal nieuwbouwwoningen daalt in 2021 verder tot 65.000, ondanks de toename van bouwvergunningen. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht bouw van het ING Economisch Bureau.

Positief 
Nederlandse bouwondernemers waren dit najaar, ondanks de coronacrisis, toch weer positief gestemd. Doorwerken op de bouwplaats, met het ‘Samen Veilig Doorwerken-protocol’ dat het Rijk met de bouw- en technieksector heeft opgesteld, werkt goed waardoor de productieuitval beperkt bleef. Door het laat-cyclische karakter van de bouwsector blijft de krimp in de bouw in 2020 beperkt met naar verwachting 1%.

De tweede lockdown, zoals aangekondigd in december, heeft naar verwachting een beperkt negatief effect op de bouwproductie. “Bouwplaatsen blijven open en de laatste twee weken in december zijn voor de sector in de regel rustigere weken waarin veel vakanties gepland staan”, aldus Maurice van Sante, van het ING Economisch Bureau, “De bouw draait daardoor in december meestal op circa 70% van de normale capaciteit.”

Het zijn vooral de kleinere bouwbedrijven met minder dan 10 medewerkers die weinig last ondervonden van de coronacrisis. Hun omzet lag in het derde kwartaal zelfs circa 5% hoger dan in het laatste kwartaal van 2019. Tijdens de coronacrisis lieten veel particulieren hun huis verbouwen. Zij besteedden vakantiegeld vaker aan het opknappen van het huis, omdat vakantie maar beperkt mogelijk was. Het zijn vooral de kleinere bouwbedrijven die hiervan het meest profiteerden omdat zij vaak dit soort verbouwingen uitvoeren.

Vooral de middelgrote bouwbedrijven zagen hun omzetten in 2020 teruglopen. Bouwbedrijven met tussen 10 en 100 medewerkers draaiden circa 5% minder omzet in het derde kwartaal dan in het laatste kwartaal van 2020. Minder verstrekte vergunningen voor nieuwbouw in de 2019, tijdelijke terughoudendheid bij grotere renovatieprojecten bij zorginstellingen en minder investeringen in bedrijfsgebouwen door de coronacrisis, kunnen hier debet aan zijn geweest.

Aantal nieuwbouwwoningen neemt af
In 2020 worden er circa 69.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat zijn er ongeveer 1500 minder dan in 2019. Vanwege de beperkte vergunningverlening in 2019, een oplopende werkloosheid in 2021 en financiële onzekerheid bij consumenten verwacht het ING Economisch Bureau dat het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2021 verder daalt tot 65.000. Het toegenomen aantal bouwvergunningen in 2020 kan hier nog geen tegenwicht aan bieden. Het duurt namelijk gemiddeld circa 1,5 jaar voordat een vergeven bouwvergunning voor nieuwbouw daadwerkelijk leidt tot een afgebouwde woning.