Bouwinvest laat goede resultaten zien aan vooravond coronacrisis

Bouwinvest Real Estate Investors heeft over 2019 een beleggingsrendement van 11% gehaald.

Het resultaat ligt ruim boven de doelstelling van 8,4%, maar is lager dan het rendement van 12,4% over 2018 en 2017. Het geinvesteerd kapitaal is vorig jaar gestegen naar € 12,9 mrd, mede dankzij de sterke groei van het Dutch Office Fund (+39%), het Residential Fund (+13%) en de gestage stijging van de internationale mandaten (Europa, Noord-Amerika en Azie).

"Voor het vijfde jaar op rij kwam in 2019 ons rendement op het geïnvesteerde vermogen in de dubbele cijfers uit en we hebben ook beter gepresteerd op het gebied van onze duurzaamheidsdoelstellingen. We blijven onze internationale portefeuille uitbreiden en na de opening van ons eerste internationale kantoor in Sydney in 2019 maken we ons op voor de lancering van ons kantoor in New York in de komende maanden", zo verklaart CEO Dick van Hal.

In 2019 sloot Bouwinvest REI iets meer dan € 1 mrd aan beleggingsdeals, vrijwel gelijk verdeeld over de fondsen en mandaten. De transacties buiten de thuismarkt omvatten logistieke centra in Australië, betaalbare woningen in Amerika, China, Frankrijk en Japan en kantoren in Noord-Europa en Aziatische steden. De Nederlandse sectorfondsen hadden transacties ter waarde van in totaal € 540 mln. De aankopen bestonden onder meer uit woningen in het middensegment in Delft, Ede, Haarlem, Zwolle en Eindhoven en zorgvastgoed in Heerenveen, Harderwijk en Zoetermeer. In de kantorensector werd The Olympic Amsterdam in de tweede helft van het jaar opgeleverd en in de winkelportefeuille werd de herontwikkeling van de winkelcentra Goverwelle in Gouda en Muntpassage in Weert afgerond. In totaal is de ontwikkelingspijplijn toegenomen tot € 1,9 mrd.

Bouwinvest verwacht dat de uitbraak van het coronavirus vergaande gevolgen heeft voor alle vastgoedsectoren. Er zijn drie marktscenario's opgesteld; uiteenlopend van optimistisch tot realistisch en pessimistisch. De impact varieert van beperkt wat betreft het Residential Fund tot een grote impact op het Hotel Fund, dat een relatief klein deel van de portefeuille vertegenwoordigt. "Over het geheel genomen verwachten wij dat het totaal rendement licht in de min zal eindigen dit jaar", aldus Van Hal.

Hij maakt onderscheid tussen de gevolgen op de korte en lange termijn. Voor april heeft Bouwinvest de huurbetalingen uitgesteld voor huurders die problemen ondervinden vanwege de coronacrisis. "We willen zo flexibel mogelijk omgaan met huurders die betalingsproblemen ondervinden, maar voor de middellange tot langere termijn zijn we optimistisch. De fundamenten van onze activiteiten blijven sterk.”

 

 

 

img
Redacteur
Profiel