Bouwers: Stroperige procedures leiden tot vertraging woningbouw

Ruim driekwart van de bouwers geeft aan veel last te ervaren van de stroperige procedures bij gemeenten of provincies die resulteren in vertragingen bij woningbouw. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVB.

Ondanks het stijgende woningtekort blijft het lastig om tempo te maken met het bouwen van voldoende koopwoningen. In het 1e kwartaal van 2019 bleef het aantal verkochte nieuwe koopwoningen steken op 7684 woningen. Dat is 5% minder dan een jaar eerder en zelfs 13% minder dan in dezelfde periode twee jaar terug.

De vereniging van ontwikkelende bouwers NVB deed onderzoek naar wat de bouwers als grootste knelpunten ervaren bij het vaart maken van het bouwen van nieuwe woningen . Ondanks de beperkte beschikbaarheid van bouwlocaties en de stijgende bouwkosten wordt het gebrek aan medewerking door gemeenten als veruit het belangrijkste knelpunt genoemd in het realiseren van hun nieuwbouwambities. Gemeenten stapelen niet zelden (dure) ambitie op (dure) ambitie als het gaat om nieuwbouwplannen. Projecten voor koopwoningen zijn daardoor steeds lastiger financieel haalbaar te maken, ook al vanwege de gestegen bouw- en grondkosten.

Gevraagd naar een toelichting bij de bouwers worden bijvoorbeeld de eindeloze bezwaarmogelijkheden genoemd en het tekort aan mankracht bij gemeenten zodat procedures zomaar jaren langer duren. 

53% van de respondenten geeft echter aan ook situaties te kennen van gemeenten en provincies die als goed voorbeeld dienen bij het realiseren van nieuwbouwambities. Het zijn met name die gemeenten die genoemd worden die open staan om samen met marktpartijen tot een succes te komen. Zij omarmen hun plannen en bieden hulp waar nodig. Helaas is dit soms nog te zeer afhankelijk van welke gemeente en soms zelfs van een enkele ambtenaar.

Om de woningmarkt vlot te trekken richtte minister Ollongren het Expertteam Woningbouw op. Dit team werkt met en voor gemeenten, provincies en andere partijen aan integrale gebiedsontwikkeling en een toekomstgerichte woon- en leefomgeving met een focus op de woningbouwproductie. Een noodzakelijke, maar succesvolle aanpak blijkt nu. De provincie Noord-Holland is aan het versnellen, Zuid-Holland heeft een vliegende brigade opgericht, Utrecht staat in de startblokken en Noord-Brabant en Zeeland snuffelen enthousiast aan het idee.