Blauwhoed wint tender Kop van de Singel in Schiedam

Iconisch gebouw moet entree naar de binnenstad versterken vanaf station Schiedam Centrum.

Het college van B & W van de gemeente Schiedam heeft de ontwikkelcombinatie Blauwhoed, MLA+, Stats Architecten en Bouwgroep Moonen geselecteerd voor de uitwerking van een plan voor de Kop van de Singel. Het gaat om een bijzondere locatie: nabij het Stationsplein. De Kop van de Singel vormt de entree naar de binnenstad vanuit het station Schiedam Centrum.

In najaar 2019 besloot het college de creativiteit van de markt te prikkelen om te komen met ideeën voor een aansprekende ontwikkeling van de Kop van de Singel. Op de vastgoedbeurs Provada presenteerde de gemeente de locatie, zodat partijen zich konden aanmelden om hun ideeën uit te werken. Op basis van een uitgebreide selectieprocedure in twee rondes, kwam de inbreng van deze ontwikkelcombinatie als winnaar naar voren.

“Het college heeft op deze prominente locatie een gebouw voor ogen dat een icoon voor Schiedam zal zijn en een herkenbare link heeft naar het dna van de plaats. De winnaar heeft een gedegen programma gepresenteerd, een visie op de omgeving gegeven en onze nadrukkelijke wens tot participatie en communicatie met de omwonenden meegenomen”, aldus wethouder Fahid Minhas (Bouwen & Wonen).

De verbinding tussen station Schiedam Centrum en de binnenstad moet een kwaliteitsslag krijgen. Met het nieuwe gebouw S’MAAK zet de ontwikkelcombinatie in op een icoon dat is geïnspireerd op de Schiedamse molens en ruimte biedt voor Schiedamse stads- en smaakmakers. Door de ontwikkeling van circa 75 woningen op deze locatie wordt de woningvoorraad van Schiedam, in lijn met de Woonvisie, ook uitgebreid.