Bijna helft particuliere woningbeleggers stelt investeringen uit vanwege coronacrisis

Bijna de helft van de particuliere beleggers stelt investeringen uit vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Uit een enquête van Capital Value begin april onder bijna honderd particuliere beleggers blijkt dat 54% van de beleggers wel doorgaat met investeren. Van de groep beleggers die aangeeft investeringen niet uit te stellen, geeft de meerderheid (68%) aan dat zij de woningbeleggingsmarkt als een robuuste markt zien en dat de lange termijn signalen goed zijn. Daarnaast ziet de helft van deze groep de huidige markt juist als een kans.

Particuliere beleggers spelen een belangrijke rol op de woningbeleggingsmarkt. Zij namen in 2019 een derde van het totale transactievolume voor hun rekening. Van het totaal aantal ondervraagde beleggers geeft 46% aan investeringen wel uit te stellen. Een grote meerderheid van deze groep geeft aan dat de onzekerheid over de duur van de crisis de hoofdreden is. Gevraagd naar de gevolgen voor de huidige woningportefeuille, geeft de helft van de ondervraagde beleggers aan nog geen verschillen te ervaren. Een op de drie beleggers krijgt te maken met meer huurdersverzoeken voor huuraanpassing of -opschorting. Een kwart merkt op dat de verhuur in het hogere segment moeizamer verloopt.

“Een groot deel van de particuliere beleggers werkt met eigen geld en is hierdoor minder afhankelijk van externe financiers. Ook na de vorige crisis waren het de particuliere beleggers die zijn blijven investeren in de woningmarkt. In de afgelopen weken hebben wij gezien dat een groot aantal particuliere beleggers blijft bieden tijdens verkoopprocessen die op dit moment gaande zijn”, zo zegt Marijn Snijders, directeur Capital Value.

img
Redacteur
Profiel