Bedrijven krijgen subsidie voor advies netcongestie

Het kabinet trekt € 62 mln uit voor bedrijven en instellingen die vastlopen door het volle stroomnet. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen om advies in te huren of investeringen te doen om verder te kunnen met hun groei- of verduurzamingsplannen.

Het doel van deze Flex-e-regeling  is dat bedrijven door praktische oplossingen verder kunnen, zonder eerst te hoeven wachten op een zwaardere aansluiting op het stroomnet. Het stroomnet zit op de meeste plaatsen niet 24 uur per dag vol, maar vooral tijdens spitsuren als bedrijven en huishoudens tegelijkertijd veel stroom gebruiken Bijvoorbeeld tussen 16.00 en 21.00 uur. Als een bedrijf het stroomverbruik tijdens de spitsuren kan beperken, kan het volgens het kabinet toch mogelijk zijn om te groeien en/of te verduurzamen. ‘Dat is in de praktijk vaak niet makkelijk om te organiseren, daarom helpt de overheid bedrijven hierbij.’

Het kabinet blijft daarnaast inzetten op het zo snel mogelijk uitbreiden van het stroomnet, want in heel Nederland loopt het stroomnet tegen de grenzen aan. Bedrijven met een grootverbruikersaansluiting die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen, bijvoorbeeld om uit te breiden of te verduurzamen, komen op een wachtlijst te staan. Netbeheerders en de overheid werken aan het zo snel mogelijk uitbreiden van het stroomnet, maar dat kost tijd.

Expertise inhuren

Met de nieuwe Flex-e regeling kunnen bedrijven en instellingen met een aansluiting vanaf 100kW expertise op locatie inhuren om de mogelijkheden in kaart te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door apparaten aan te sturen om de ‘spits’ op het stroomnet te mijden, warmte of elektriciteit op te slaan op het eigen terrein en over te stappen op een ander type contract met de netbeheerder. De regeling vergoedt maximaal de helft van de kosten voor het advies.

Naast advies over wat er mogelijk en haalbaar is, kunnen bedrijven ook steun aanvragen voor de eventuele benodigde investeringen. Het gaat om maximaal 35% van de investering tot een maximaal bedrag van € 300.000. Een voorwaarde is dat de oplossing het stroomnet tijdens piekmomenten niet erger mag belasten. Een flexibel contract met de netbeheerder is daarom een vereiste om voor subsidie in aanmerking te komen.

RVO

De Flex-e regeling is vanaf 1 april 2025 tot en met 15 oktober 2025 aan te vragen door bedrijven en instellingen met een aansluiting vanaf 100kW op het midden- of hoogspanningsnet via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Laatste nieuws