BPD wil 200 woningen bouwen in Eindhoven

Waar voorheen de Eindhovensche Drukkerij van Philips zat, wil BPD de nieuwe stadsbuurt Drukkerijkwartier realiseren, met ongeveer 200 woningen.

Afgelopen week heeft BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de plannen voor het oude Philipsterrein aan de Cederlaan in Eindhoven aan omwonenden en belangstellenden gepresenteerd.

De nieuwe stadsbuurt Drukkerijkwartier krijgt een herkenbaar gezicht. Stijn Clerkx, projectmanager bij BPD: ‘Met de architectuur willen wij inhaken op de huidige omgeving en een link leggen met het verleden van het terrein. Zo proberen wij het drukkerijverleden voelbaar te maken door op het binnenterrein patiowoningen op te nemen met een karakteristieke dakvorm, de zogenoemde halwoningen. Hiermee komen de oorspronkelijke hallen als sterke identiteit van het terrein deels terug.’

Behalve de halwoningen bevat het plan stadswoningen met een eigen tuin aan de rand, een zeshoekige toren van 45 meter hoog als de centrale en verbindende spil in het plan en aan het front drie, vier en vijf lagen met appartementen. De appartementen staan op een parkeergarage, die achter de wooncomplexen aan de Cederlaan doorloopt.

Het hele terrein wordt (semi)openbaar en autoluw met veel nieuw groen.

Na de zomer gaat het bestemmingsplan in procedure. Als dat in het voorjaar 2022 wordt afgerond, kan de bouw rond de zomer van 2022 beginnen. Het ontwerpteam voor het plan bestaat uit Tom van Tuijn Stedenbouw uit Eindhoven, het Antwerpse architectenbureau AWG en landschapsarchitect Studio Blad uit Leerdam.