Amsterdamse Nieuwbouwprijs voor Het Schip in Spaarndammerbuurt

Het Schip, een groot restauratieproject in de Spaarndammerbuurt heeft zaterdag de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 gewonnen.

Het project met 81 sociale huurwoningen is van binnen en van buiten volledig aangepakt. De woningen hebben het comfort van nu gekregen en zijn klaar om in de toekomst zonder gas te worden verwarmd. Wethouder Laurens Ivens (Bouwen en Wonen) en voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen reikten de prijs uit aan de bewoners en de betrokken partijen op de Open Dag van de Bouw.

Laurens Ivens: “Dit jaar hebben 5.300 mensen een stem uitgebracht op de 10 genomineerde projecten. Dat is meer dan ooit. Het Schip is een mooie winnaar. Ik ben heel blij dat Eigen Haard heeft geïnvesteerd in de renovatie met dit prachtige resultaat. Dit project scoort hoog omdat de woningen grotendeels betaalbaar in de sociale huur zijn gebleven en duurzaam zijn. In Amsterdam bouwen we buurten en dit project is klaar voor de volgende 100 jaar.”

Maxime Verhagen van Bouwend Nederland: “Het zijn nieuwe woningen in een oud jasje. Vastbouw Oost uit Rijssen heeft de woningen van binnen volledig gestript en opnieuw ingedeeld. De gevels zijn voor 30% vernieuwd, en 6.500 ruitjes zijn vervangen. De aannemer heeft prachtig werk geleverd en veel inspanning gedaan om de woningen de kwaliteit van nieuwbouw te geven zonder afbreuk te doen aan het monumentale karakter. Echt een voorbeeldproject. Er moeten nog veel woningen in Nederland (en Amsterdam) energiezuinig gemaakt worden. De kennis die hier is opgedaan, kan goed bij andere projecten worden ingezet.”

Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen. Het is hét voorbeeldproject van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. De woningen bevinden zich in de Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat. Naast de woningen is ook museum Het Schip gerealiseerd. Dit staat volledig in het teken van De Amsterdamse School.

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2017 en augustus 2018 in Amsterdam zijn opgeleverd.