Alliantie herontwikkelt Operaplein Amersfoort

De sloop van het Operaplein in de wijk Schuilenburg is gestart. De oude woningen, winkels en de supermarkt maken plaats voor 60 nieuwe woningen, een wijkkantoor en een nieuwe supermarkt.

Het Operaplein is toe aan vernieuwing. De winkeltjes en het speelveldje op het Operaplein maken plaats voor één grote Hoogvliet-supermarkt, met daarboven 20 sociale huurappartementen en 40 middeldure appartementen. Ook de inrichting van het Operaplein wordt vernieuwd. Blauwhoed verzorgt namens de Alliantie de ontwikkeling van het project.

Er komen huurappartementen in verschillende prijscategorieën. De tweekamerappartementen zijn sociale huurappartementen en de driekamerappartementen hebben een huurprijs in het segment daarboven. 
Naast de nieuwbouw van appartementen en supermarkt wordt ook het Operaplein opnieuw ingericht met ruimte voor circa 100 parkeerplaatsen, groene inrichting en diverse zitplekken waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De start van de bouw staat gepland voor begin 2022.

Bij de energieopwekking wordt geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Het dak wordt volgelegd met zonnepanelen voor de opwekking van energie. Het gebouw wordt hoogwaardig geïsoleerd. Voor de verwarming en koeling van de woningen wordt gebruikt gemaakt van een duurzaam collectief energiesysteem met warmtepompen gekoppeld aan drycoolers als energiebron die warmte en koude onttrekken uit de lucht. Hierdoor wordt geen gebruik gemaakt van bodemenergie. Het systeem is 100% gasloos en wordt geïntegreerd met zonnepanelen op het dak.