Alleen visionair leiderschap kan de vastgoedsector vlot trekken

De vastgoedsector zit middenin een crisis. Door massaal thuiswerken zijn veel grote kantoorpanden overbodig. Innovatie ontbreekt, omdat er de afgelopen decennia te gemakkelijk geld kon worden verdiend. Om werkelijk te innoveren is visionair leiderschap nodig, maar wat is dat precies?

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 29 september 2021

Een aantal experts op dit gebied geven hun mening in een white paper. Mike Hoogveld is partner en mede-oprichter van het organisatieadviesbureau Nlmtd, Jaap van Muijen, Edgar Karssing en Bob de Wit zijn hoogleraar aan Nyenrode Business Universiteit. Alle vier zijn ze betrokken bij de zesdelige collegereeks ‘Toekomstgericht Leiderschap in de Vastgoedsector’, die op 9 september van start gaat.

Allen zijn het erover eens dat er geïnnoveerd moet worden. Maar innovatie en wendbaarheid zijn volgens Hoogveld de grootste uitdagingen van de vastgoedsector. Om die innovatie te realiseren is visie nodig, maar daar ontbreekt het aan. ‘Bij overheden zul je zelden visionaire leiders vinden. ‘Visionair’ is bijna vloeken in de kerk’, zegt Van Muijen.

In het vastgoed gaat het niet alleen om de eigen organisatie, de sector is bij uitstek een ketensamenwerking. Om de nodige innovatie en wendbaarheid te realiseren, zal men dus meer dan ooit met elkaar moeten samenwerken. De Wit: ‘Echt visionaire leiders kunnen in weak signals een patroon ontdekken, en ze durven daarop een visie op de toekomst te ontwikkelen.’

De volledige white paper is te vinden op www.nyenrode.nl/nieuws