Afwezigheid expats veroorzaakt daling in duurdere huursegment in enkele grote steden

Covid-19 heeft in het vierde kwartaal van 2020 geleid tot vraaguitval onder expats in het duurdere segment in enkele grote steden.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers transactiedata vrijesectorhuurwoningen van VGM NL en NVM.

Over het algemeen was in de vrije huursector een stijging van 4,1% voor woonhuizen en 7,1% voor appartementen te zien, vergeleken met het vierde kwartaal van 2019. Er is veel vraag naar woningen met een (riante) buitenruimte en een extra kamer in verband met het thuiswerken.

Toch stijgen de huurprijzen niet overal. In sterk stedelijke gebieden is sprake van een stagnatie en zelfs een daling van de transactieprijzen. Steden lijken minder aantrekkelijk ten gunste van het platteland, waar een extra kamer en buitenruimte nog wel beschikbaar zijn.

Landelijk is te zien dat de behoefte aan een goed middenhuursegment (tussen 700 en 1.000 euro) alleen maar groter geworden is.  

De regionale prijsverschillen zijn groot. Naast marktwerking spelen bij deze verschillen ook andere factoren zoals aantallen transacties, locatie en toevoeging van nieuwbouw een rol.

Tot slot blijft het door hoge grond- en bouwprijzen lastig om in stedelijke gebieden huurwoningen te realiseren in het middensegment. Door een wettelijke beperking van de huurprijsstijging wordt het voor investeerders nog moeilijker hierin te investeren.